Saturday, 31 December 2011

Year of uncertainty..2012

Today is 31.12.2011. Ohh time goes so fastly. I dont know, but scare to celebrate 2012. Memang tak pernah excited pun setiap tahun nak celebrate new year. Malah langsung tak berminat nak pergi konsert atau apa. Ni tahun ni, memang macam2 cerita pasal tahun 2012. Bukan sahaja pasal cerita kiamat tu, tetapi pasal lain juga. Kat wall fb Fedtri Yahya, wall fb Wardina, wall fb Dato' Fadhilah Kamsah masing2 cerita pasal year 2012. Ntah, pasal wallstreet, pasal surah Arrohman yang diulang2 dan akan berlaku pada 2012. Ya Allah, memang tak percaya pasal kiamat dari kaum mayan tu. Tapi dalam hati ada juga terdetik rasa takut.

Memang masa sangat cepat. Selalu terfikir masa2 akan datang juga. Tahun 2020, tahun 2030...Ya Allah, memang dunia akhir zaman. Setiap hari, pasti ada kejadian pelik berlaku.  Pasal gay, pasal anak bunuh ibu bapa, pasal anak luar nikah yang dibuang, pasal rogol, pasal zina yang berleluasa. Memang la dah kembali ke zaman jahiliah. Kalau lah masa ni Rasulullah masih ada, tak tahu apa yang dia akan rasa. Pasti bersedih dengan Umat dia yang jauh terpesong. I'm also not a good Muslimah. Kalau mati sekarang pun, tak tahu kat mana yang akan dituju. Memang takut, tapi inilah kenyataan kehidupan. Rasa seronok kot hidup zaman 90an dahulu. Masa tu still kecik & just focus to school. Masa tu tak ada cerita pelik2 juga. Masa tu juga tak banyak berlaku bencana alam macam sekarang. Now, earthquake occurs almost everyday. Then, ribut taufan, banjir sana sini. Memang ini bencana di atas kesalahan manusia. Manusia dah tersasar jauh. Jauh dari Pencipta.

Apapun, life must go on. pasal kiamat or bencana memang itu urusan Allah. So it's out of our control. Urusan manusia hanya sentiasa berusaha untuk dekat dengan Dia, Allah Rabbul Jalil. Azam tahun baru, yang memang sentiasa dibawa dari tahun lepas...Nak dekat dengan Allah, be focus, use time wisely, be istiqamah & passionate in whatever i do. Insya Allah. Azam nak kawin, emm still berdoa. Really need His guidance. If with marriage i can be near to Allah, i wish i will get marry soon. Insya Allah. But i always believe that everything happened for the good reason. Allah knows best & i'm not so worried about that.

So, wish Happy New Year 2012...Hopefully, this coming year will be better from previous year. Amin!!! 

Friday, 30 December 2011

PB corset....

In this few days, I really 'pening' with the corset promotion at fb. I think, nearly 10 of my fb's friends are PB corset agent including Enin. All write the benefit to sell PB corset via internet. All gain high bonus, more than their monthly salary. Ada yang siap2 resign kerja sekarang & be fully time to sell PB corset. Yelah, the income is higher than salary, so what for to work 8 hours per day with the low income kan?? Besides that, they also can visit oversea with fully sponsored & can shopping branded original thing there.

Ohh memang la i jealous. I also wanna have high income. Really, i want to have high income. Nak shopping, beli rumah, beli buku, beli kereta, beli emas, beli ntah apa2 nafsu lagi kan. But, i dont like the kind of business. MLM!!!Sungguh kena cari orang & i'm not motivated by it.


Kenapa sampai sekarang still tak tahu apa nak buat? Ya Allah, give me guidance. Tak tahu what is the best to me. Sungguh la i always late than others. But better late than never kan!!!how to know what's the best for me????

Sungguhla sangat menyentuh hati....

On 24.12.2011 i got 1 message from my old friend, Hidayah Johari via sms said "wife kawan saya, Muhammad Akram memerlukan penderma darah B-ve, baby dah lahir, lelaki...tetapi keadaan isteri dia kritikal sebab pendarahan terlalu banyak, Hospital Raja Perempuan Zainab II"


1st time i got the message, i just ignore it. Ohh that's only Dayah wanna forward the msg for those who are in KB. But when i saw dayah's wall in fb, ayat dia memang sangat terdesak & his fren's wife really need blood. & i think, what if the scenario happened to my family? Mesti pada masa tu, i akan sangat risau & penuh mengharap. Dan semestinya familynya juga sangat risau ketika itu. So, I forward the message to a few of my friends. But not all responded to me. But at least, i did samething for her & pray to Allah, hoped that she will fight until the end. Memang malam tu ada niat juga nak solat hajat dekat dia, minta Allah selamatkan dia. I just dont care who she is. Memang tak pernah kenal. Hubby kawan dayah tu pun tak kenal. Tapi rasanya memang patut juga untuk mendoakan kepada orang lain. But on that time, seem semua benda macam malas nak buat. Nak zikir malas, AlQuran malas. Bangun Isyak juga late at night. Sangat mengantuk, dalam hati sahaja berdoa untuk beliau dan terus tidur. 

Tomorrow morning, i forgot about her. Just go on with my life. Had a good day to my friend's house, cooked & watched the movie. After came back from Amani's house, i opened my fb & saw the status stated that she was already died. Ya Allah, Ya Allah. it was really shocked & surprised. Semoga rohnya dicucuri rahmat. Alfatihah. Really, if i have same kind of blood with her, i will donate. But Allah love her more & of course anything happened for the good reason.

Actually, she is the sister of Alhijrah TV's host, Amin Idris. Itupun tahu selepas puas menggodek fb & kebetulan k. Azizah aling komen di wall Amin Idris. So i started seaching about her. At Amin Idris's fb, stated the reason of her death. Memang sebab kehilangan banyak darah, so darah tak sampai ke otak & menyebabkan otak tak boleh berfungsi. Entah kenapa memang sedih. Pity the baby & her husband. But always said to myself that Allah knows the best. The baby also still in the hospital. Fight until now to live. Semoga baby kuat & menjadi anak yang soleh. Insya Allah!!!

So, kisah ni memang touching. Kisah yang benar & bukan tentang Dhia. Everyone also will return to Allah, no matter how & when. I always pray to Allah to be Muslimah Solehah & always near to HIM. Sungguhla mati itu pasti. Really scared to think about it. But it is really out of control. Apa yang boleh  dibuat adalah be more prepare to that. Tak kira hidup sampai bila, 20 tahun lagi, 100 tahun lagi or sesaat lagi, i must prepare the very best of me to return to Allah!!!

Alfatihah to her & Hopefully Allah give more patience to her family!!!Amin...



Wednesday, 21 December 2011

What is his problem????Really don't understand him????

ohh really, I'm not patience anymore. Really, I can't avoid myself from to talk about someone. Trying very hard to be patience & silence, but i really can't. What is his problem actually? Is he so happy to talk badly about someone. Is it his hobby? If that so, he just can work alone. You cannot work with others. At first, I'm really trying to ignore him. Ok, just do whatever you wanna do as long as you are nothing to do with me. But, your words are really painful. I'm sick when hearing you words. Really, my patience is out of limit!!!!

Sunday, 18 December 2011

An-Nisa' - ayat 100

Dan barangsiapa berhijrah di jalan Allah, nescaya mereka akan mendapatkan di bumi ini tempat hijrah yang luas dan (rezeki) yang banyak. Barang siapa keluar dari rumahnya dengan maksud berhijrah kerana Allah dan Rasul-Nya, kemudian kematian menimpanya (sebelum sampai tempat yang dituju), maka sungguh pahalanya telah ditetapkan di sisi Allah. Dan Allah Maha Pengampun dan Maha Penyayang.

Rasanya ayat ni juga sebagai ayat untuk seseorang berubah dari seorang yang jahat kepada seorang yang baik. Hijrah tidak terhad kepada perpindahan satu tempat ke satu tempat. I'm also wanna hijrah. Dari yang tak berzikir kepada seorang yang berzikir selalu, dari yang tidak focus dan istiqamah menjadi seorang yang istiqamah dan focus terutamanya dalam beribadah, membaca, membuat kerja dan etc, dari seorang yang tidak penyayang kepada seorang yang lebih penyayang, dari seorang yang penakut kepada seorang yang lebih berani, dari seorang yang tidak yakin berbahasa Inggeris kepada seorang yang lebih yakin, dari seorang yang malas membaca kepada seorang yang ulat buku dan banyak lagi impian penghijrahan diri... 

Thursday, 15 December 2011

confuse..

I'm so confuse with myself, why I don't have dream...I mean what career I wanna do...accountant???auditor?serious, i really confuse. In my imagination, I wanna work at the place that will pay me high income, with lot of job, but still have time for Allah, myself & my family. I mean, I don't have to stay at office late at night & will so tired when back home until I don't have time to recite AlQuran, to read books, to surf net, to watch TV & etc. From my career, I also want to improve my knowledge & English & have opportunity to visit oversea...I think that dream will never come true. Ada ke workplace yang macam ni????That's why i'm very confuse of myself. & untill now, I don't have any idea....Serious, I'm worried about my CPD hour...Ohh CPD hour, what should I do????????

Monday, 28 November 2011

KL again n again...

2011 ialah paling tahun paling banyak pergi KL..dah 3 bulan berturut2 turun KL. So sekarang ni, dengar KL je dah muak. Aiyoo, i can imagine the environment there. Semak & sakit kepala. Pening!!!Jangan harap nak aman damai macam dok KB. Nak pergi Midvalley pun kena berebut2 1 jam dengan beratus2 manusia. Ohooo, pergi KB Mall lagi best wohh!!!!huhu...

Pergi KL kali ni sebab nak pergi seminar. So, kalau dah namanya seminar, mmg confirmlah pergi dengan gang office. & lucky, the tok segar gang had the opportunity to attend seminar. Aiyooo, this is 1 dalam 1000 peristiwa yang berlaku di cnc kot. Mmg sangat pelik la boss tahun ni. Tapi, ok je la kan. Memang berguna pun. Cumanya, masa seminar tu, memang menyebabkan jiwa raga berdegup2 bagaikan nak luruh jantung. Yelah, dah ada presentation. In English plak tu. Haru sungguh la seminar 2 hari. 


Friday, 11 November 2011

How to love ALLAH version me~~~

  • Solat awal & khusuk.....
  • Love Letter...AlQuran
  • Zikir & Mathurat
  • Love Rasulullah & Selawat always
  • Tutup Aurat dengan sempurna
  • Hormat ibu bapa & orang lain.
  • Have a good heart
  • Solat Sunat diperbanyakkan
  • Read as many book as you can
  • Qiamullail
Berdoa semoga sentiasa istiqamah...Really, it's really difficult to istiqamah every day. Hopefully i'm the strong enough to fight the 'nafsu'.... 

    I wish i could be there....FullstoP~~~

    Sunday, 30 October 2011

    NOTHING IN THE WORLD HAS EVER BEEN ACCOMPLISHED WITHOUT PASSION...

    ~~hujan~~

    The monsoon is coming...Yeah!!!This is the time for me to date with the rain coat. & also to date with the 'air hujan'. & this is the time for me to go to office with selipar jepun. Haha!!!i like..........

    Minggu ni memang hujan di kala subuh tak berhenti. Pagi ni lagi haru. The whole day hujan. Kalau berhenti pun sekejap je then sambung balik air hujan rahmat membasahi bumi. Kalau dah hujan, maknanya di kala pergi kerja atau di kala balik kerja haruslah diri ini basah. Memang dah kalih dah. Dah 4 tahun dah berhujan & berbasah macam ni.Kalau time balik kerja, ok lah sebab sut kerja memang tinggal nak masuk washing machine je. Tapi kalau dah hujan di kala pagi nan indah, alamaknya terpaksalah bekerja dengan baju yang lembap2. Memang la dingin je satu badan. Ala2 duduk kat cameroon gitu. Dan sejuknya hanya Allah je yang tahu. Nak keringkan baju bukan amik masa 5 minit. Paling cepat (kalau berbaju kurungla) 1 jam baru boleh kering. Aiyoo!!!ni lah gayanya kalau dah jadi minah rempit tu. Tapi apakah daya, merempit is the only way to reach office. Tak ada motor kapcai buruk ni, maknanya tak pergi mana2 la. That's whylah walaupun buruk, memang sangat sayangkan motor yang satu ini...

    dedicated to my love DAB 4360 

    Really hard to 'NGAM' aka tak ngam

    Sungguh....susahnya nak ngam
    Kalau boleh ngam sikit pun dah ok kot...
    Sikit pun ok...
    But our differences is 360 darjah...
    How to be patience...
    Sebab i'm so degil & keras kepala jugak...
    Sebab i like to do what i like to do...But she dont like the most of i like...
    This is the first time to handle this coze i'm not at home for 10 years...
    Dulu still kecik & kanan2 ribena, n now dah besar...
    So now just i cant feel the very uncomfortable feeling..
    Sungguh la, tension je bila tak ngam...
    Rasa cam tension yang amat...
    Sikit pun ok...
    Tapi langsung tak ngam lah....aiyooo!!!!how to handle this i dont know...
    Still cannot communicate well..Still cannot bertolak ansur jugak...Still cannot go together..
    & rasa if i talk, she also cannot understand..
    At last, i yang rasa tension & bersalah teramat....
    So rasanya keep silence & be patience are the best way..
    Tapi tak tahu sampai bila boleh tahan sebab skang asyik2 nak meletup je..& make a sin also..
    Really...really...really stress yang amat, yang amat, yang amat....



    Thursday, 27 October 2011

    Thank You Very Muchhhhhhhhhh Syuhada!!!!



    Oke post ni i tujukan khas untuk my old friend named Nurul Syuhada Mohd Yusop (Orangnya kat atas) hehe....i kenal dia masa kat Kolej Matrikulasi Perlis (KMP) 9 tahun yang lalu. Dah lamakan? We were roomates at KMP. Dari mula2 yang tak berapa nak baik sangat sampaikan dah boleh jadi kawan baik & boleh bercerita apa sahaja & until now we still contact each other. Kalau i pergi KL, siapa lagi yang i nak contact kecuali dia. Haha!!!& kalau pergi KL & kalau terdesak nak duduk hotel percuma, kat mana lagi yang i nak stay kalau kat rumah dia. Ngee!!!!Disebabkan i ni selalu je buat muka tak tahu malu pergi rumah dia, so memang family dia dah kenal sangat la kat i. Adoi, malu sebenarnya tiap kali pergi. Yelah, family dia asyik amik & hantar pergi stesyen komuter. Tapi i still juga buat muka tebal tak tahu malu. Asyik2 lepak rumah syuhada juga. 

    Kami ni satu kepala dalam banyak benda. Rasanya itu sebab boleh ngam. Kalau kat matrix dulu, kami berdua memang pemalas nak basuh baju. Tunggu sampai 1 baldi penuh or baldi dah tak cukup muatan baru terkedek2 nak basuh baju time weekend. Lepas tu memang alah dengan lelaki, so that's why sampai sekarang still belum berpunya. hihi!!!Lepas tu suka je melepak sambil2 duduk & bercerita. Kalau kat KMP dulu, boleh je melepak petang2 kat kolam. Then jalan2 pusing 1 KMP yang luas tu. Kami juga selalu je berangan nak jalan2. Tapi selalu je tak jadi & benda yang paling sama antara i & dia ialah dua2 buta stereng kereta padahal dah lulus cemerlang time nak amik lesen P dulu. haha!!!Ehh lagi satu persamaan, dia & i suka tgk citer korea. Tapi yang lainnya, dia memang membeli CD yang original & i plak jenis beli yang cetak rompak or copy or download...haha!!!

    Apapun Syuhada, i just want to thank you much for helping me especially last week. Alahai, dia siap2 ambil cuti lagi nak teman i pergi interview. Actually, i just want to stay je kat rumah dia sebab memang malu nak susahkan apa2 kat dia & family. But at last, dia amik cuti nak teman i pergi interview & teman i jalan2 before i naik bas ke LCCT. Terharu plak rasanya. Nanti kalau ada masa datang Kelantan okes. i will bring you seluruh pelosok kelate nak???tapi tu pun kalau lulus ujian stereng....hihi!!!sekali lagi, tqqqqqqqqqqqqqqqq damn muchhhhhhhhhh...nanti kita susahkan ko lagi yek!!!!hehe


    Wednesday, 26 October 2011

    KL again for this month...

    KL again...ari tu pergi KL nak hantar my niece kat KLIA. Kali ni berjalan ke KL lagi untuk interview (cerita interview dah tulis pada previous post). Dah la naik flight sorang2. So memang perjalanan kali ni perjalanan solo. So sebab dah solo, i memang dah prepared awal2 novel untuk dibaca di kala waktu bosan keseorangan.

    Oke, berbalik pada tajuk, 23.10 tu memang i dah bertolak pergi KL dengan pesawat Airasia AK entah apa2...huhu!!!Actully, niat awal i nak pergi after kerja. Meaning sampai KL dah malam. But my friend bagi nasihat, better for me to reach KL early since i'm alone. Sampai LCCT bukannya ada orang nak datang amik pun. Kena amik bas. So kalau sampai lewat, memang sangat2 la bahaya untuk i yang seorang diri ni. Emm betul juga kan apa yang diorang cakap. So terpaksalah i cuti juga hari ahad tu. 

    Pergi airport KB pun ni pun dengan jasa ihsan Miss Tan & Nurul je. Miss Tan bagi i tumpang dari umah  ke office then nurul dari office i ke airport. Huh, memang susah kalau x ada orang nak hantar. Nasib baik juga ada kawan2 yang baik hati. Thanks to them for helping me much. Flight pagi tu pukul 10.45pagi. Tapi my jiran memang dah sound i awal2 yang kol 9.15 lebih kurang dah kena gerak ke airport. Huh, macam la airport tu jauh sangat dari office i. Tapi dari kelam kabutkan, so better early than rushing. Nanti ada yang semput tak cukup udara nak bernafas. Rasanya i sampai airport pukul 9.45 lagi kot. Sampai je, terus masuk departure hall. Lebih baik la tunggu kat dalam dari dok melilau tak tahu nak buat apa kat luar. Dah la airport masa tu memang meriah dengan orang nak pergi haji. So penuh satu airport. Dalam hall tu i buka novel yang i bawa (AA+BB...huh again). Tapi pembacaan tak khusyuk sebab i teringat kat interview esok. So i bukak buku budget 2012. But still tak khusyuk juga sebab bosan tak faham apa2. So i buka novel balik. Then dengar lagu & akhirnya dah kena masuk flight sebab dah nak take off. Tapi tu pun delay 30 minit juga. Kalau tak lagi awal i masuk dalam.


    Dalam flight i duduk tengah. Tepi tingkap ialah seorang pak cik & tepi lorong seorang perempuan yang berumur lebih kurang 30an kot. Ishhh baru je berangan nak duduk tepi lelaki hansome, so leh jamu mata. haha!!!or masa duduk2 45 minit tu boleh berkenalan ke apa kan. haha!!!berangan tak sudah la. Tapi rasanya kalaulah lelaki sehansome Aaron Aziz kat tepi i pun, i tak akan layan punya pasal hati dok kalut & takut naik kapal terbang. Aisehh, sindrom lama dah datang balik. Actually, i bukanlah takut menggigil pun. Tapi jantung rasa cam nak luruh je. Bila kapal terbang take off memang rasa kapal terbang tak ada daya nak naik tinggi. Risau kalau2 inchi pilot yang berdedikasi tak dapek nak naikkan pesawat sampai ke langit. Aiyooo, memang imaginasi jauh sungguh la. Dah la kapten pilot & co pilot ari tu bukan beragama Islam. So memang i berani kerat tangan ni yang diorang memang tak baca doa naik kenderaan. Lagi la haru je kan masa tu. Nasib baik tak hujan.  Sepanjang lebih kurang 1 jam perjalanan tu, jantung ni dup dap dup dap je especially time kapal terbang buat corner ala2 goyang kiri kanan. Sayap pesawat ke kiri ke kanan ke kiri ke kanan. Memang masa tu i akan pejam mata rapat2 then berzikir le banyak. Hah time ni malaikat di sebelah kanan i memang sangat sibuk menulis amal kebajikan i. Tapi time ni jelah buat OTnya. Time lain, adoi!!!!


    Alhamdulillah, akhirnya sampai juga kat LCCT lebih kurang pukul 12p.m. Tayar plane landing je i ucapkan syukur yang amat. Memang lega sungguh. Keluar dari LCCT cepat2 ke KL Sentral dengan Skybus. Dari LCCT ke KL Sentral ambil masa lebih kurang 1 jam juga depend on traffic. Bila sampai KL Sentral, i solat dulu then makan & beli ticket komuter ke Midvalley untuk lepaking kat MPH. Kononnya nak study untuk interview esok la. Tapi hampeh je bila sampai MPH tu. Bila masuk MPH, kononnya i cari2 la sudut tax. Tapi disebabkan tak tahu kat mana (sebenarnya tak cari sebab hati dah memang nak duduk kat bahagian novel), terus je i meluru ke bahagian novel yang memang i dah sedia maklum kat mana. So apa lagi, buka buku novel, buku agama sekejap, buku motivasi sekejap, buku Rasulullah sekejap, buku cara melilit tudung sekejap & akhirnya abislah hampir 4 jam kat situ. Haha!!!dalam masa lebih kurang 4 jam tu, hanya 10 minit je i buka buku budget 2012. Mood memang la tak ada langsung. Tambah2 bila depan mata ada buku yang lebih menarik hati.


    Tapi i memang happy lepak kat MPH walaupun sorang2. Sukanya tengok buku kiri kanan. Haruman buku pun dah macam aromatherapy je. Haha!!!i keluar dari Midvalley around 6. Before tu pekena rotiboy satu. Dah lama tak makan & mengidam plak. I balik KL Sentral,  then makan dulu before amik train lagi ke rumah syuhada di Seksyen 19, Shah Alam. 


    Esoknya, after interview, lepaking Midvalley again with Syu. Makan ice-cream Basking Robin semangkuk kongsi 2 orang then lepaking again & again at MPH. Lepak kejap dalam 30 minit. Actually kitaorang banyak main2 je. Main siapa yang dapat 'love note' dari dalam balang kaca. Kononya siapa yang dapat love note tu, maka tak lama lagi akan jumpa soulmate la. haha!!!Apa daa... On da way keluar tu Midvalley, masuk Jusco, window shopping baju, kasut then terus balik ke KL Sentral again.


    Kat KL Sentral, beli kelepek kat my jiran, cari ssm@sentral, survey tempat letak beg buka pukul berapa, teman Syu solat then lepas tu lebih kurang 5.30 p.m i terus ambik Skybus ke LCCT. Yehooo nak balik dah!!!happy je bila boleh balik & jumpa beras siam. Sebabnya sepanjang 2 hari ni, perut i ni sebu tak dapat makan nasi betul2. Dalam flight balik, i duduk tepi tingkap. Aisehhh tepi mak cik plak dah..mana la lelaki hansome ni kan. Haha!!!naik flight je i dah berzikir dah. Rasanya sebab tu kot memang naik flight balik ni jantung i cool je. Tak dup dap dup dap walaupun hujan masa tu. Dan mak cik tepi i tu memang la banyak cerita. Dah terlebih peramah plak dia. Banyak plak dia tanya soalan kat i termasuklah umur I. Nasib baik i tak auta dia cakap umur i baru 20. hihi!!!Then dengan ramah juga dia cerita pasal anak2 dia yang dah berjaya dengan kerja bergaji ribu riban. Aiyooo, mak cik ni, kacau mood nak zikir je. hihi!!!Landing KB on time around 10 p.m. Syukur, Syukur!!! Syukur Alhamdulillah apabila perjalanan dipermudahkan & selamat. 

    Sambungan cerita Interview...

    Previous post dah cerita pasal i dapat interview kat Income tax untuk jawatan Pegawai Penafsir Gred 41 Kontrak. Cerita tu before i pergi interview. Yang cerita ni pasal cerita lepas interview plak.

    Alkisahnya pagi interview tu, pukul 5.30 pagi lagi i dah bangun. Aiyooo, memang tahap awal tak ingat ni. Tak pernah2 sebelum ni bangun seawal ni unless untuk sahur je. Tapi nak buat macam mana, memang wajib kena bangun walaupun masa tu memang mengantuk tahap tak ingat. Duduk KL bukan macam duduk KB. Semuanya kena cepat. Semuanya kena kejar. Ni bangun awal sebab nak kejar komuter yang paling awal untuk ke KL sentral & dari situ ambil taxi plak ke Jalan Duta. 

    Masa tgh siap2 tu, dah datang aura gemuruh. Aiyoo, dgn tak prepare apa then dengan tak tahu dari KL sentral nak ke Jalan Duta tu sempat ke tak nak sampai before 8.30 pg. Tapi gamble je lah kan. Dan rasanya perjalanan memang sentiasa dipermudahkan. Pukul 7.20 dah sampai kat Jalan Duta tu. Dengan jalan tak jemnya. Aiyoo, awal sangat plak sampai ni. So i & Syuhada lepak2 dulu kat kedai makan nak breakfast. Tapi nak breakfast apa sangat la kalau  gemuruh tu dah melanda seluruh tubuh ni. So pagi tu memang i pekena milo panas je. Sekadar isi perut la. Syuhada yang tak interview tu pun minum air jugak. & Thanks to her for accompanying me the whole day on that day. i really owed her. Lepak2 kat kedai makan tu sambil buka buku budget 2012. Tapi kepala memang tak boleh nak terima apa dah.   Menggigil rasanya sampai ke tulang hijau. Huhu!!!Lepak kat situ sampailah pukul 8.15 then i ajak Syuhada ke blok 11, tempat interview.

    I ingatkan i lah orang yang paling awal datang. Tapi bila sampai kat blok 11 tu, dah penuh dewan rupanya. Alamak, semangat plak orang lain nak interview. Tapi i pun bukan lambat. Memang sampai pun on time je. Kat situ, pegawai LHDN tu bagi la ucapan sepatah 2 kata, then lepas tu proses interview dimulakan. 1st tu kena sign kat form bila nama dipanggil then kena amik gambar, tinggi & berat. Yang hampehnya, berat i masa tu hanya 39kg je. Adoila, memang la menimbang berat LHDN ni menipu. Minggu lepas dah timbang & berat i memang exceed 40kg. Tak kan la berat i turun serta merta 2 3 kg dalam masa 1 minggu. Huh, buat malu je bila pegawai tu baca kuat2 yang berat i x sampai 40kg pun. Kat sini pun dah nampak dah fail dah. huhu!!!

    Then lepas tu, i dibawa ke blok satu lagi untuk interview kat sana. & kali ni thanks to the flight ticket yang menyebabkan i boleh interview awal. So memang akan siap awal since i will be the person no one in my group to be interviewed by the officer. Memang i suka. Dapatlah cepat2 i menghilangkan gemuruh yang ntah apa2 ni. Nanti siap cepat so seksanya habis cepat jugak. Bila kena panggil, i kena bilik no 6. Interviewer ada 2 orang. Sorang lelaki & sorang perempuan. Soalan dia memang banyak tanya pasal kerja i kat office. Jawab pun x ada la lancar pun sebabnya i memang fail kalau bab interview ni. Darah gemuruh je & tak reti nak jawab apa. Lagi fail masa session misi, visi, objective LHDN & semua yang sedarah sedagingnya. Huh, memang 1 habuk pun i tak tahu. Dah study jugak kat internet, tapi tgk sekadar tgk je. So mana la nak ingat kan. Yang Budget tu pun i tak berapa ingat sangat. Adoi!!!Dalam 20minit juga rasanya kena interview then lepas tu dah abis. Yeay!!!Merdeka..........

    Harapan untuk interview ni...emm tak tahu la. Macam tak nak sangat post ni. Sebabnya macam tak menjamin. Lagi satu sebab ialah ianya Income tax since i'm not interested to LHDN anymore. Huh!!!tapi tu perasaan je la kan. Yang aku tahu, i need the guidance from HIM...Allah The Almighty. Sebabnya, hanya Dia yang tahu buruk baiknya. Tapi betullah jiwa sekarang macam tak ada feeling langsung untuk kerja ni. Excited or berkobar2 pun tak. Ya Allah, kalau la kerja ni memang baik untuk aku, maka dekatkan lah dan jika ia sebaliknya, maka jauhkanlah. AMin!!!

    The best novel hero...

    haha!!!oke, baik i gelak dulu puas2 untuk entry kali ni. Ni kalau nak letak spesifikasi apa cerita i ni, kita letak dia di bawah tajuk dreaming. haha!!!i like to dream actually. Tambah2 kalau baca novel. Haru kalau hero novel tu memang yang i suka yang amat. Dalam beribu2 novel yang i dah baca, rasanya the best hero is Benz Aliff then no 2 is Adam Mukhriz. Dulu before baca AA+BB, memang Adam Mukhriz si pilot tu yang duduk di carta paling atas. Tapi bila dah jumpa Benz aka Benji, title Adam dah turun ni 2. Haha!!!Apa la punya entry kali ni. Memang la i betul2 x ada idea nak tulis.

    Happy Diwali..

    Happy Diwali to my friend, Kuharubane Mohandas...Actually, she is the only one from thousand of my friend is Indian. Last year dah celebrate Deepavali & this year again. So below are the pictures. Emm picture je la post kali ni sebab x tahu nak tulis apa. Ngee!!!




    Friday, 21 October 2011

    Visiting Tumpat 2011....

    Actually even ni dah 2 minggu dah....Just wanna say Congratulations to Haslina & hubby for the wedding...Haslina ni i kenal masa audit akaun company tempat dia kerja. So dah dia account clerk kat company tu, so deal dgn dia selalu & jadi kawan lah. Lagipun, dia ni x cnc jugak. Dulu praktikal kat cnc same batch with my jiran, Tan Swee Kim. Since rumah si Ina ni kat bandar Tumpat, so we (Tan, Ms Chan, Ida, Nurul & me) take opportunity untuk jalan2 kat pengkalan kubor & makan mee cambol dan singgah kat Pantai Geting & Pantai 7. So habis seharian kami melawat Tumpat hari tu.




    Culture Shock on Friday....

    Adushhh...abislah hari Jumaat yang penuh berkat.

    Ceritanya begini. Disebabkan hari Jumaat adalah hari cuti hujung minggu, so i jadi macam culture shock sekejap. Haru sungguh bila seharian tidur je. Habis semua disiplin yang dah dijadualkan sepanjang minggu tu. Solat pun lewat, mengaji pun tak, zikir pun tak. Ya Allah, teruk sungguh. Padahal hari Jumaat adalah penghulu segala hari. Hari Jumaat juga hari yang Allah makbulkan doa hambaNya. 

    Bila la i nak berubah jadi yang lebih baik ni. Aishhhh!!!

    Thursday, 20 October 2011

    Interview...

    Last week, i received an interview from LHDN contract post as 'pegawai penafsir'...Emm feeling right now is natural...happy pun tak, berkobar pun tak, sedih pun tak. So memang sampai sekarang pun the feeling is just natural. Betapa susahnya nak buat keputusan nak pergi ke tak interview tu. 3 malam berturut2 i solat istikarah, but still until now i feel confuse & was was. Kejap ok, kejap rasa tak berbaloi dengan habiskan RM300 for the expenses to go KL. 

    Disebabkan masa dah suntuk, i have to make fast desicion. So akhirnya i ambil keputusan nak pergi juga. Dah book ticket siap2, tapi sekarang rasa cam berat hati plak. Bukan apa, dah rasa macam dah tak berminat nak masuk LHDN disebabkan selalu deal dengan pegawai diorang. Bukan tu je, selalu deal juga dengan audit2 dari diorang. Alahai, bosannya. Tgk sampul surat income tax pun i dah sign**. Lagi satu i dah macam tak nak kerja gov. Aiyoo, gov staff give me bad impression for the gov sector. Sign again**. Tapi kerja gov memang sesuai untuk perempuan sebab ada banyak masa nak habiskan dengan keluarga. Kalau kerja swasta, memang la malam siang dengan kerja. Adoi....confuse what is the best for me. Confusion confusion confusion....

    But i also wanna resign from cnc for the better career & for the sake of CPD hour & for the money money money. hehe!!!mmg mata duitan.Yelah, duit bukan segalanya kan, but with money, i can buy anything . Yang i selalu berangan, nak shopping & treat my family without worrying about money. Then nak bagi zakat ke apa. Nak travel & beli produk for my kecantikan. Satu lagi dengan duit, i wanna buy a car (kancil pun ok asal ada je kereta dari merempit) & for the interior designer & book. Aiyoo memang banyak impian kan. So money so important to me now. Tapi memang i tak ada planning nak kerja kat mana. So until now i really confuse. Dalam hati selalu je sebut nak kerja kat MAS. Kalau tak, MASCargo sebab naturally from depth of my heart, i mmg dah berangan nak kerja MAS dah berabad lamanya. But i dont have confident to apply job there. Yelah, bukan senang juga nak apply kerja kat company besar. I juga tak tahu yang dalam hati i sebut tu petunjuk atau juga angan2 mat jenin. Mana tahu, sebab berangan je, so kerja ni memang tak sesuai untuk i. Really, i need guidance from Allah. Really2 need HIM. I believe all about HIM. Pasti ada hikmah yang tersembunyi untuk i.

    Tapi tulah, otak & nafsu kalau bergabung memang la tak jadi apa. Bila fikir2, rasa macam sedih je sebab Allah still tak bagi petunjuk walaupun dah buat istikarah. Adoi, boleh plak i fikir macam ni. Tapi kalau setakat buat 3 kali, so jangan demand sangat. Orang lain buat istikarah tiap2 malam ok. So kalau setakat 3, memang la kena lebihkan lagi solat kepada Allah. Moga2 nanti dia bagi petunjuk what is the best for me & for my family.


    Apapun, i wish best of luck to myself for this coming interview on 24.10. Emm tak tahu feeling sekarang nak dapat ke tak. Dah la kontrak je. So redah je lah nanti. Tgk apa yang berlaku. Kalau tak pergi, takut jugak menyesal di kemudian hari. Berdoa kepada Allah semoga jika kerja ini memberi kebaikan dan keberkatan kepadaku, maka dekatkanlah ia kepadaku. Jika sebaliknya, maka jauhkanlah. Insya Allah. Pray for the best from HIM...




    Tuesday, 4 October 2011

    Byebye my driver aka my niece...

    Ok...this wall post memang ditulis khas for my driver aka my niece, Cik Anis Syahirah Bt Mohd Hakimi...Last week, secara rasminya dia dah ambil on leave selama setahun sebab nak balik Mesir dah...sobsobsob!!!susahnya nak meronggeng. Cik driver dah tak ada.hihi!!!

    Alkisahnya, memang dia driver rasmi my sist & i. Yelah, walaupun kitaorang berdua ada je lesen, tapi memang hampeh nak bawa kereta ala2 profesional. My sist boleh bawa kereta paling jauh sampai bandar Tumpat je. Yang i plak paling jauh setakat ni sampai Wakaf Bharu. Tu pun lepas dapat lesen terus bawa & my dad yang temankan bawa. Dan bila dah tak ada kereta nak bawa (memang jangan harap nak bawak Datsun my dad masa tu) & tinggalkan lama sangat, terus tak ingat langsung nak bawa kereta. So jadilah i reti nak pusing2 kereta dalam halaman rumah je sekarang ni. Hampeh!!!

    My niece plak, jenis yang berani sedikit kot. So, dengan beraninya masa dia balik cuti summer this year, dia bawa kereta sampai KB. Ohh baguslah. Ada la driver i & kakak i untuk shopping. hehe!!! 

    Tapi tulah, 2 bulan sekejap je. Last week dia dah balik kampung halamannya di Tanta. Tanta tu terletak kat Mesir. I panggil kampung halaman sebabnya Tanta di memang lebih kurang Dabong je (itu mengikut cerita my niece & bukan pandai2 tambah). So next year plak la my driver ni nak balik ke bandar di Morak. Haha!!!Masa nak pergi hari tu sedih je nampak mukanya. Rasanya lebih 40 kali cakap tak nak balik Tanta. Tapi biasalah, feeling before sampai kampus. I pun masa nak balik UKM dulu lebih kurang macam tu. Bila dah sampai Uni & sibuk dengan study, so terus lupa kat rumah. 


    Minggu ni katanya kat fb kuliah belum start lagi. Tak tahu la kenapa Uni Tanta ni tak tetapkan tarikh yang sama untuk semua fakulti. Pening semua orang. I yang dengar ni pun pening juga. Tak pelah, have fun je what Allah give you. Bukan semua orang dapat pergi Tanta. kan???

    Apapun, wish her best of luck this semester. Hopefully, u can achieve Mumtaz this semester (ehh sedap plak sebut word Mumtaz tu, tiba2 terfikir nak letak nama my future child...haha). Take care of urself & will miss you incik driver...



    KLIA...

    Huh, KLIA pun nak cerita. Macam tak ada tajuk yang lagi best kan. Haha!!!

    I memang suka pergi KLIA. Entah, naluri semulajadi agaknya. Dulu, masa i belum jejak KLIA, memang la sentiasa sedih je sebab tak berpeluang nak datang melawat KLIA. Memang selalu je ajak sesiapa datang sini. My jiran aka Tan Swee Kim selalu je tanya nak buat apa kat sini. Macam pelik je nak datang buat lawatan muhibbah kat lapangan terbang. Tapi i suka. Bila ehh first time datang sini???emm tahun 2009 kot, flight MAS dari KB - KL. Masa tu nak pergi meronggeng ke Kota Kinabalu.

    1st time punya experience of course la teruja. Hah, turun kapal terbang je melilau2 jalan2 kat kawasan situ. Kat KLIA kan memang banyak kedai, dengan ada walklator, restoren,  so memang excited. Lepas tu, jalan2 kat anjung tinjau juga tengok kapal terbang. Macam budak2 je kan nak tengok kapal terbang take off & landing. Tapi tulah, i memang suka. 

    Tapi sekarang ni boleh dikatakan setiap tahun i akan jejak KLIA. Tu lah, dulu dah berdoa sangat nak pergi, sekarang Allah dah makbulkan. So bersyukurlah. Pengajarannya, walau apapun pun perkara yang diigini, berdoalah dengan Allah & pasti dia makbulkan. Hopefully, one day i can jejak Europe too. InsyaAllah. 

    Last sekali i jejak KLIA masa hantar my niece last week. Dia terbang ke Mesir. Syukur, dia dah selamat sampaipun. Lepak kat KLIA dari pukul 12t/hari hingga 2 petang.Lebih kurang 2 jam juga la. So sempat la nampak 2 3 pilot lalu lalang. Tapi pilot dari oversea. Tak hansome la plak. Haha!!!

    Rasanya apa yang i suka dengan KLIA ialah sebab dia menggambarkan suasana orang nak terbang ke luar negara. Dan i plak memang suka berangan nak pergi oversea. So, that's why la teruja nak ke KLIA agaknya. Tak pe, berangan je la nak ke oversea. Insya Allah, kalau Allah izinkan, i juga akan sampai ke luar negara juga. Amin!!! 


    KB - KL- IKEA - Bandung

    Wah...wah..wah...tajuk post kali ni macam yek yek je i pergi Bandung. Hah, bagus sangat kalau ia memang betul. Tapi pelik jugak kan, dalam nak pergi Bandung tu tiba2 singgah IKEA. haha!!! Hakikatnya begini...dari Kota Bharu, i naik kereta ke KL selama 8 jam untuk hantar my niece ke KLIA. Yang Bandung tu part angan2 yang tak jadi kenyataan...kihkihkih!!!Yang IKEA plak antara tempat yang dilawati semasa i ke KL. 2 hari berturut2 plak tu melepak kat sana. Hah ambik nak jalan IKEA sangat sampaikan dah bosan yang amat nak lepak sana. Tapi next time boleh je nak lepak lagi.:)

    Alkisahnya macam ni, minggu lepas my office-mate (Tan, Da, Kuha & Miss Chan) nak ke Bandung sebab office trip. I plak, disebabkan terkena perintah berkurung sejak Sarawak last year, so memang la awal2 dah give up tak nak ikut. Diaorang semua pergi selama 4 hari (28.9 - 1.10). So akan ambil cuti hari Rabu & Khamis. I pun, ikut ambik cuti jugak selama 2 hari tu. Yelah, dah semua audit team tak ada, memang haru la i nak duduk tercongok kat office sorang2. Dah la sekarang kerja tak ada. So by hook or by crook, i kena cuti juga. Tak kisah la melepak kat rumah & tido 24 jam pun. huhu!!!

    Tapi kebetulan hari yang sama, my sister ajak i pergi hantar my niece ke KLIA. Ayoo, memang bagaikan pucuk ulam mendatanglah. Cuti dah siap2 ambil, so apa lagi, pergi meronggeng ke KL la jawabnya 4 hari. Memang macam kebetulan yang amat je kan. 

    So hari Rabu tu, dalam area 9.30 pagi lebih kurang, kitaorang (my sist's family termasuk i) bertolak ke KL dengan naik Mercedes yang dipandu oleh my BIL dengan harapan sampai KL pukul 1 t/hari sebab lepas tu terus nak lepak IKEA. Tapi angan2 memang boleh. Realitinya, kalau dah 9.30 baru bertolak dari KB, memang poyo sangat nak sampai KL dengan hanya 4 jam je. Dah la my BIL tu memang buta cket jalan KL. Reti sampai tol Gombak je. hehe!!!


    Sepanjang perjalanan tu, me, my niece & my nephew 8 jam dok melalak dalam kereta. Adoi, sakit anak tekak eden. Yelah, dah bosan dalam kereta & radio dalam kereta my BIL tu tak boleh pasang, so hanya dengan iPod & HP je la sebagai sumber muzik. I plak, memang la suka menyanyi (walaupun anak sedara cakap suara i tak sedap). So memang 8 jam tu melalak sahajalah. Tak tahulah my sist & BIL tension ke tak. haha!!!Dah la lagu yang dipasang cuma 3 lagu je kot. Sebabnya hanya 3 lagu tu je yang telinga i & my niece nak dengar masa tu. Lagu korea plak tu. So kitaorang berdua memang happy je melalak. Yang orang lain plak yang terlebih tension kot. Patutla my BIL asyik potong double line je. Haha!!! 


    Sebetulnya, kitaorang sampai KL lebih kurang pukul 5p.m kot di tol Gombak. Then lepas tu tunggu my BIL punya adik untuk datang ambil kitaorang untuk ke rumah dia di Puchong Jaya. Tapi disebabkan jalan jem or something happened, yang si adik minta my BIL redah sendiri hingga ke tol apa ntah i pun tak pasti. Akhirnya, dengan penuh confident my BIL drive by himself in KL. Alah, confident la sebab jalan lurus je. Akhirnya sampai juga kat Puchong Jaya lebih kurang Maghrib.


    Lepas tu, siap2 nak ke IKEA. Kena pergi juga IKEA malam tu sebab my niece nak ikut juga. Esok dah tak sempat pergi dah sebab flight dia pukul 3p.m. So lepas solat & makan malam, kitaorang bertolak ke IKEA malam tu. Malangnya, on the way to IKEA tu jalan jem & menyebabkan kitaorang sampai IKEA dah 9.20 p.m. Yang IKEA plak tutup pukul 10p.m. So rush la kitaorang jalan2 dalam tu. Yang orang lain tak kisah la tak sempat nak jalan pun sebab boleh datang lagi esok hari. Tapi yang my niece ni, kasian plak kat dia. Dah la first time datang. i know the 1st time feeling. Mesti teruja yang amat. Tu yang dia siap2 ambil gambar & berangan2 nak ada rumah macam decoration in IKEA walaupun dalam rush.  I mintak dia jalan cepat2 sebab IKEA ni memang besar. Kalau nak tawaf semua, makan masa 2 3 jam baru habis. Within 40 minutes, so apa sangat yang boleh tengok. Apapun, dia kenal IKEA juga akhirnya. & my sist also kenal IKEA tu macam mana. Tak ada la blur2 bila kitaorang sebut IKEA.


    Our journey from KL-KB memang la sangat haru. Kereta Mercedes my BIL tu dah macam tin sardin dah. Ketat yang amat. Walaupun my niece dah keluar sorang dari kereta & barang dia yang boleh muat satu cargo tu dah tak ada, tapi gantian kepada barang my niece lagi banyak kot. Dah la penumpang pun tidak berkurang sebab my brother, Jeji datang ke KL dengan flight & balik dengan kereta. Kat KL tu, i shopping beg troli & kerusi IKEA. My sist plak shopping kotak kat IKEA. Dan yang paling haru, my brother & my BIL shopping skirt kereta & carpet kereta. Ayooo, bonet kereta memang penuh sungguh. Dalam kereta tak yah cakap, dengan skirt kereta pun kena letak dalam sebab tak muat dalam bonet. Sepanjang perjalanan tu, kitaorang di belakang tak boleh bergerak pun. Statik je duduk. Adoi, tension je. Apapun, have a nice holiday. Best plak lepak KL kali ni. Boleh lepak dengan Sue kat Times Square & spent a night a syu's house.


    Tapi tak ada plak gambar nak post kat sini. Memang tak ambil gambar pun. Kalau ambil, kat KLIA & IKEA je. Tu pun, ada dalam my niece punya iPod.

    Sunday, 2 October 2011

    Syawal dah abis....

    Pejam celik pejam celik, bulan Syawal dah sampai ke penghujungnya...Syukur Alhamdulillah, habis juga la berpuasa 6 di bulan Syawal ni walapun dengan sedihnya tak dapat pergi ofis terbuka pejabat peguam kat tingkat bawah. Sobsobsob!!!macam sedih je tak dapat makan...haha!!!

    Bulan Syawal tahun ni memang la sibuk berofis terbuka. Yelah, di sekitar cnc je, ada 3 ofis buat jamuan hari raya iaitu Sentosa, pejabat arkitek & pejabat peguam. Memang la meriah satu bangunan. Yelah boleh berkenalan di antara jiran tetangga & mengeratkan silaturrahim. Haha!!!baik je bunyinya ayat poyo nak eratkan tali persaudaraan tu. Yelahkan biasanya, kalau berselisih tu, paling2 sopan yang i akan buat ialah senyum je lah. Kalau mood tak ok, buat2 tak nampak. Huh!!!tabiat yang satu ini memang kena ubah. 

    Apapun, semoga di bulan2 lain sentiasa meningkatkan amal ibadah. Istiqamah yang pastinya. Walaupun buat sedikit je amal ibadah, kalau sentiasa istiqamah, itu lebih baik dari tidak beramal langsung. Insya Allah.


    Friday, 23 September 2011

    My twin...

                                                           My twins....Hadif & Irshad with their peace..


    Geramnya tengok 2 budak ni. Aisehhh!!! These are my twin nephews...Hadif Iqbal B.Mohd Jauzi & Irshad Ilham B.Mahyudden. Eh eh...cam ne boleh jadi twin if nama bapa lain2 nih??Alah, bukan twin pun sebenarnya. Tapi memandangkan kedua2nya lahir pada tahun 2009, so jadilah dua budak ni sebaya. Geram la tgk 2 orang ni. Tengok kat gambar atas tu, siap2 peace lagi. Rasanya dua budak kecik ni start belajar buat peace masa raya hari tu. Mungkin la asyik tengok mak sedara & sepupu yang kalau bergambar asyik berpeace je, so terjangkit sama kat dua budak kicik ni. 

    Ok...let start story with Irshad Ilham. He's the youngest son of my abang ngah & k.na...setakat ni memang bongsu la. Tak tahu la in future if ada adik lagi. Lahirnya pada 3.3.09. I always call him 'Shad Mbok'..sebabnya tengok saiz badan dia yang gemukkk. Rasanya beza berat dia dengan Adam (abangnya yang berumur 6 tahun) beza 2 3 kg je. Mana tak berat, kuat makan si kecik ni. Sedap je tengok dia makan. Orang lain makan dia confirm makan juga, orang dah stop pun dia tetap makan lagi. Tengok gaya macam berani & lasak je. Padahal penakut je si kecik sorang ni. Kalau suruh pergi dalam bilik gelap pun dah tak berani. Irshad ni memang anak papa la. Asyik2 papa je. The most i like about him is his voice la. Serak2 basah. & kalau dengar dia cakap, memang aura nak kacau dia datang tiba2. 

    Hadif plak the oldest son of my abang, Jeji & SIL, k.nie. He was born on 31.5.09. Setakat ni memang still anak tunggal. Tunggula bebarapa bulan lagi, ada adik la si Hadif ni. I tak tahu la macam mana dia kalau ada adik nanti. Alahai, manja bukan main la especially dengan ibu. Pantang kalau ibu tak ada depan mata sekejap, mesti tercari2. Tapi boleh plak faham ibu pergi mengajar kat sekolah kalau time weekday. Ok je dia time tu. Si kecik ni obses dengan barang berteknologi. Laptop papa & apa lagi barang berteknologi papa dah jadi toy dia. Muka dia memang lembut je. Ala2 macam perempuan. Kalau time ok, apa yang kita cakap dia akan dengar. Baik je. Tapi cuba la tengok time dia mood tak ok, cakap la apa pun memang tak jalan punya.

    Ok, that's all the story about them. Hopefully they grow in good health & be good & Soleh son  to their parents. Cayang Kushad & Hadif!!!! 


    Wednesday, 21 September 2011

    Picnic@Geting

                                               jeti@belakang umah Mek K.Na (tiada dalam gambar, Ayong)


    Orang cakap kalau buat kerja on the spot memang akan jadi. Kalau dah planning bagai nak rak tu, kadang2 planning lebih grand & yang sebenarnya tak jadi pun. Picnic kali ni memang picnic on the spot. Venuenya di rumah Mek K.Na kat Geting. Alkisahnya hari Jumaat tu (15.9.2011), my sister & my niece, Yah datang lepak rumah i selepas pergi hospital melawat Mok Nik. Kebetulan weekend tu, my brother, Jeji & his wife & also Hadif ada kat rumah i. So sambil lepak2 tu, kitaorang makan roti canai sama2. & masa makan roti canai tu, my brother yang lagi sorang, Abe Ngah called dari Geting (umah MILnya) cakap dia & his family sedang bakar sotong sambil2 menunggu untuk buka puasa. Ingat kan dio call tu nak ajak kitaorang sekali berBBQ sotong, tapi rupanya nak bagitahu je yang dia sedang sedap2 makan sotong. Aisehhh!!!ni kes nak tunjuk dia sedang BBQ kat kitaorang la ni.

    So malam tu, bila jumpa dia, my sister & my niece pun cakap la kat Abe Ngah i tu "ingat call tadi nak ajak bakar sotong sekali". Kitaorang ni memang jenis cakap main2 je. Memang dah biasa macam tu. Kalau bercakap tu, 90% tu jangan la percaya sangat. Memang semua macam ni kecuali my mum. Tapi dia plak take it as serious matter. Dah siap2 cakap kat MILnya & his wife lagi. So apa lagi, pukul 12t/hari hari Sabtu, dia called kitaorang & cakap nanti petang nak bakar sotong sama2. Hah, dah satu hal plak menyusahkan orang. Kasian plak kat Mek K.Na susah2 prepared itu & ini. Bukan bakar sotong je, dia siap buat kuey teow & mee hun sup lagi. Tapi dalam mulut kata kasian tu, kitaorang buat2 tak malu jugak. Makan bagaikan nak rak. Dahla kenyang yang amat dengan sup & sotong serta ikan bakar tu. Memang sotong sangat sedap. Manis & lemak je isi. Sekarang pun macam boleh rasa tastenya kat mulut. Haha!!!Walaupun i ni alah dengan seafood, tapi kali ni memang tak boleh tahan. Air liur meleleh je tengok sotong. Dah la almost all sotong tu bertelur. aishhhh!!!!terliur yang teramat. Alahai, sekarang dah kecur kat mulut i teringat sotong.

    Kitaorang lepak kat rumah Mek dari kol 3 sampailah 5.30 baru balik. Ingat sebelum tu nak shopping kat Pengkalan Kubor sekejap. Tapi tak sempat plak. & ingat juga lepas berBBQ nak  pergi Pengkalan Kubor sebab tadi before BBQ dah tak sempat, tapi dah kol 5.30 mana ada kedai bukak lagi. Semua dah nak tutup. So lepas tu balik je lah. Taoi memang sempoi je rasa hari tu especially tengok my nephews (Hadif & Irshad) main. Sambil makan sambil bergosip2 & sambil2 tu i terkena lagi pasal masih belum kahwin. Haha!!!Apapun, i really have nice day picnicking on the day. Release sekejap segala jenis tension ke apa (macamla tension sangat sekarang). Tapi, rindu kat sotong bertelur tu. Hailahhhh....sangat sedap. Yummy!!!

    Hot Topic..

    "Jiran boleh dah bagi arkitect tu kat mu, nanti aku tolong tanya umur"
    "Chu, bila nak kawin ni?"
    "Chu bila nak ada gewe ni?"
    "Bagi kat Farah la mamat tu. Ok dah tu"
    "Mu kena kahwin la cepat2. Biasanya orang melayu umur 24 dah kahwin dah"

    Aiseh...those are the 'kata2' yang sudah biasa didengari. Adoi, the very hot topic. Tak kira kat office or kat rumah. Kalau kat office, kadang2 almost everyday talk about it. Yelah, sekarang ni kitaorang memang tengah off peak. Kerja yang ada pun bagaikan mengulit tidur je. Tension je dengan current job yang sangat bosan. Lagi haru kalau jadi macam i 2 3 minggu lepas, memang pusing2 je la kat office sebab tak ada kerja. Tak ke haru macam tu. Minggu ni ok sedikit sebab dah tolong miss chan buat odit & baiki bookeeping. Tu pun, buat dalam keadaan tersengguk2. So environment kat office sekarang memang menyebabkan kami akan bercakap & main2 je. Makanya, memang akan timbulla topic kawin ke, gewe ke, sweetheart ke or yang sewaktu dengannya. 

    Biasanya i dengan jiran yang sok sek sok sek kat meja masing2. Yelah, duduk pun menyebelah je, so sambil tangan buat kerja tengok WTB or UBS, mulut juga tak henti2 bekerja. Memang la akan selalu ayat ni timbul "kenapa la tak ada orang nak kat kita. Bukan teruk sangat pun kita ni. Bukan la hodoh sangat pun. Ada degree lagi & bla bla bla....."haha...sayu je bila dengar. Tu tak termasuk lagi kalau audit team berkumpul ramai2 & bincang topic ni. Memang lain2 pendapat akan keluar. Kuha macam ni, Da macam ni, Jiran macam ni, Miss chan macam tu. I plak, akan dengar je lah. Tak reti nak mencelah plak kalau dah ramai2 macam ni. Agaknya, memang pengalaman dalam bidang ni memang sedikit je. So nak cakap banyak2 memang tak boleh. Kalau nak tanya macam mana nak balancekan cash flow, laju je..huhu!!!

    Tu kat office la, cerita kat rumah plak lebih kurang 2x5 je. Ni kena dari anak2 sedara i, abang & kakak i. Ma & abah tak pulak bising2. Yang bisingnya semestinya ahli jong kalut ni je lah. Anak2 sedara i selalu tanya la "chu bila nak kahwin? Umur chu dah berapa?" Ayoooo ni biasanya dapat dari ayong. Mulut dia memang direct. Tak main tapis2 lagi. & si Aizat & Mc Yah juga akan ulang benda sama berkali2. Ada sekali my niece, Mc Yah tanya "Chu pernah pergi dating tak??" Alahai, dah tahu chu yang sorang ni tak pernah ada pak we, mana pernah gi dating. Nak dating dengan siapa? Kalu bapak sedara, pok mee tu dah berkali2. Tapi apa kes dating dengan pak sedara. Haha!!!Memang la diorang ni saje nak tanya. Agaknya bagi i berkobar2 nak cari calon uncle diorang kot. Haha!!!

    Tapi, as i already said in previous post, memang i tak tension pun orang dok tanya2 macam ni. Entah, dah lali agaknya. Ataupun, redha je dengan apa yang berlaku. Cuma yang ralat sedikit tu, sebab umur dah 27 tahun & umur macam ni dah sepatutnya orang kahwin, so rasa cam lain macam je. Tapi nak tension ke, nak nangis 7 baldi ke, memang tak pun. Maybelah sebab i selalu je cakap dekat diri sendiri yang i have Allah. So He knows what is best for me. Mungkin i tak ready lagi lagi nak masuk ke alam berdua & bertiga or berempat or etc. & rasanya now is the best time for me to prepare myself. Insya Allah. Adalah nanti jodoh untuk i tu. Kawan i yang dah kawin cakap, hargailah masa sementara masih bujang. Yang bujang plak cakap, bestnya kalau kahwin. So, i ambil pendekatan ni je, bersyukur dengan apa yang ada sekarang & berdoa semoga suatu hari nanti i will meet my soulmate. Seseorang yang boleh membimbing i untuk menjadi insan yang lebih baik. Amin!!!


    Sunday, 18 September 2011

    ~~korean & terjangkit sama~~

    Hah...sebut pasal korea, dah terbayang cerita korea, kereta hyundai, Pulau Jeju, kimchi, k-pop & etc. Hingga sekarang, rasanya dah berpuluh2 cerita korea yang i dah tonton. Rasanya start dengan cerita All about eve hinggalah cerita yang last i tengok iaitu Playfull Kiss. Setiap cerita ada dia punya kelebihan masing2. Setiap cerita ada dia punya morale of the story masing2 & setiap cerita ada dia punya love story masing2. 

    Actually this post not write about korean series. But to talk about k-pop. Actually what is the meaning of k-pop??korean pop ke? so semua penyanyi berkumpulan dari korean disebut k-pop la? Adoi, pening!!! i really not taking care about k-pop before this after my niece coming back from Egypt. Bila dia balik, i confius budak ni belajar kat Egypt ke kat korea? Dah siap boleh hafal lagu2 korea semua. Memang dah tersilap negara pergi Mesir ni. Sepatutnya amik course gigi kat korea. Tapi rasanya kalau dia pergi study kat korea, balik Malaysia terus tak reti nak cakap Malaysia kot. Dah pergi Mesir pun dah minat gila2 kat k-pop ni. Dia balik je, tak sampai rumah lagi dia dah suruh i dengar lagu korea dalam hp dia. Yang i plak, kalau nak feeling2 lagu korea mesti sebab i tgk cerita je. Kalau tak tgk cerita memang tak akan minat la.

    Tapi skang ni rasanya dah terjangkit sedikit2 dah. Yelah, asal naik kereta je dia akan pasang hp dia tu dengan lagu korea padahal radio ada je. Budak ni memang jiwa2 minat. Tengok dia tonton MV pun dah tahu."Chu hansome chu, comel nya  JYJ" Yelah kot JYJ nama penyanyi in heaven ni. Or JYJ tu nama kumpulan. Ntah!!! i pun dah minat2 gak dengan lagu In Heaven ni. Tapi rasanya satu lagu ni je kot. Macam kena dengan jiwa je & layan sahaja la. Lagu lain i tak boleh nak terima lah. Ni pun i pasang lagu ni nak amik feel nak tulis cerita ni..hehe!!!

    Apapun...saranghae nor saranghae!!!haha, ni je word korea yang tahu...

    ~~pilot~~

    Anak saudara i selalu tanya i nak cari bakal bapa saudara diorang yang macam mana. So i always told them that i want a pilot as their uncle. I dah siap2 suruh anak saudara i, ayong  untuk solat hajat kat i & siap2 sebut sekali untuk i jumpa pilot dalam doa (haha, memang sangat teruk). Emm but really i like to see a pilot. Aiyoo sangat kacak kot dengan baju seragam sambil menarik luggage diorang tu. haha, teruk lagi!!!!

    I dont know when i'm starting to like a pilot. Rasanya after reading a novel tittled "Adam & Hawa" written by Aisya Sofea. Ya Allah, memang i sangat teringat di saat i baca cerita tu. Adoi, angau berhari2 kat Adam Mukhriz. Penulis pulak siap tulis detail pasal kerja as a pilot. Dan siap2 bagitahu akan terbang ke London la, Los Angeles la..Aiyoo!!!Memang haru betul sebab i ni memang kaki rayau yang amat (walaupun sekarang dah tersekat niat berjalan tu) sampai tak boleh dengar orang nak berjalan walaupun dalam cerita. Tiba2 je rasa jealous juga & nak ikut sekali. Haha!!!Memang tak logik langsung. 

    Lepas tu, baca plak novel "Manisnya Cinta". Hero dalam novel ni pun pilot jugak. Dan lepas tu tengok plak cerita "Good Luck" ~ Japanese series. Cerita ni lagi2 la mengisahkan kehidupan seorang pilot. Lagilah tergila2. Tapi bila difikirkan balik, sebab i ni kuat berangan la kot sampai minat2 macam ni. Lagi satu sebab i memang suka berjalan sampaikan minat dekat pilot yang memang boleh mengambil peluang untuk berjalan di luar negara. Rasanya dah tiada sebab lain dah. 

    Apapun setiap pekerjaan ada pro & con. Memang seorang pilot boleh berjalan ke banyak negara, tapi ada juga keburukan dia kan. Jadi, setiap orang perlu bersyukur dengan pekerjaan sekarang. Yang penting halal & sentiasa diberkati. I also grateful to have a job as an auditor. Insya Allah!!!

    Raya at office...

       ~~CNC Staff 2011~~

    The picture above was taken on 5.9.2011. Alkisahnya, sebelum cuti raya hari tu, kitaorang warga cnc tiba2 nak buat majlis jamuan raya. Biasanya kalau tahun dulu2, setiap orang akan bawa biskut je kat office & makan sama2. So tahun ni macam dah improve la siap buat jamuan ramai2. Bincang punya bincang, dah tetap tarikh nak berjamuan pada 5.9.2011 bersamaan dengan hari Isnin. Hari lain dah tak boleh buat sebab hari Selasa, Rabu & Khamis dah ada yang nak start odit luar. So monday is the best day to celebrate the day.


    So bincang pasal makanan dengan semua orang. Dah saling bersetuju yang setiap orang akan bawa makanan yang dibawa dari rumah masing2. Dan siap2 pesan lagi, setiap orang jangan la bawa makanan bagaikan nak makan 100 orang. Nanti tak habis & membazir. So AJK tertinggi (terdiri daripada my jiran, miss chan, da, kuha & me) list dan tanya semua orang nak bawa apa. I dari awal2 macam nak bawa satay. Bukan apa, rasa cam i tak bagi sumbangan sangat kat office. Memang tak adanyalah nak bagi biskut ke, ketupat ke sebelum raya hari tu dekat semua orang. So, rasanya satay pun ok. Tak kisah la mahal sedikit pun. Tapi Miss Chan nak kongsi sama. So kos jimat plak jadinya..hehe!!!Bila dah tanya semua orang, ada yang nak bawa meehun goreng, kuey teow goreng, spagetti, puding, cream puff, cake, KFC, ketupat & etc. So akhirnya penuh juga la meja jamuan kitaorang hari tu dan rasa kenyang yang teramat. 


    So, gambar atas tu group photo kitaorang yang lengkap berpakaian hari raya(ada yang tak masuk gambar). Semua cantik2 & jelita je. My jiran & kuha also wore their own national clothes. So, jadilah 1 Malaysia. Apapun, thanks to all. Really enjoy the food!!!

    Thursday, 15 September 2011

    Stay up....

    Punya la bagus i stay up malam ni. Dah la malam jumaat. Macam dah riak sangat nak cakap  i wake up for Qiamullail. Huh!!!if that so i will be proud of myself. Tapi the reality is i stay up for Seth Tan. Dah demam Seth Tan ni dari 2 3 hari lepas. Orang lain dah berzaman2 tengok cerita Nora Elena ni. But i, baru nak tengok & tergila2. Memang dah terlambat keretapi yang amat ni. But better now or never (macam x ada ayat lain nak tulis).

    But i'm really grateful it done at 3.13a.m just now. At last all 24 episods done. Dah tak payah nak teringat2 or tergila2 dah. 2 3 hari ni kat office asyik tak sabar nak balik rumah tengok sambungan je. So bila dah habis, kira dah terlepas dah sume ingatan & kegilaan tu. Tapi bila dah abis, dah teringat2 pulak cerita tu. Dah ingat nak repeat balik. Sudah, demam Seth Tan minggu ni tak kebah2. Jangan melarat sudah. Aaron Aziz & Siti Saleha tu pun baca skrip je. So tak perlu nak berfanstasi sangat!!!

    Tapi memang la suka sangat tengok cerita macam ni. Dah suka tengok gaya romantik habis Seth Tan kat Nora tu. Padahal nak buat macam tu berapa banyak cut yang director kena laung. Dah la si Aaron tu punyala hansome & macho.(if i can get hubby handsome like him)..Haha!!!So kesimpulan dari hasil kajian i, cerita yang berunsur cintan cintun ni memang menjadi pujaan hati ramai orang. Tambah2 kalau ada babak2 romatik dari pelakon lelaki yang hansome. Terus je cairnya kan. Dah berangan hingga ke langit la nak dapat lelaki macam tu jugak. Padahal, di dunia realiti, bukan macam tu.  

    So, it's almost 4.00 a.m. i wanna sleep. Selamat malam!!!




    Sunday, 4 September 2011

    Fokus & Bahasa Inggeris...

    Worst!!!!hah, satu perkataan ni dah menggambarkan i memang fail dalam konsentrasi & English...

    Okey. Let's start the story with focus...ish ish ish, biasanya i can concentrate on something less than 2 minit je especially when i'm reading the book. Tapi buku ilmiah la. Kalau novel, boleh plak i mengadap buku hingga berjam2 lamanya. Kadang2 orang lalu kat hadapan pun boleh tak sedar. Ini dah terlebih konsentrasi plak. Tapi tu novel la. Kalau buku ilmiah, memang  jangan harap la nak fokus macam tu. Lagi satu, kalau orang bercakap ke, kejap je dengar cerita orang tu, lepas tu fikiran dah melayang jauh ke Gold Cost dah. & the worst is, masa solat pun memang susah nak kyusuk. Memang akan ada la cerita yang entah datang dari mana datangnya. Hailah, memang geram yang amat ni. Padahal sebelum solat dah set minda dah...ok ok, kena solat bagi fokus. Kena ingat Allah. Tapi, tak jadi jugak. Kalau time peak period lagi haru biru, time solat boleh je teringat debit kredit & akaun balance tak balance. Haiyoo, tahulah cita2 nak jadi akauntan bertauliah, tapi kena jaga solat jugak. Tak kan imbangan duga akhirat nak bagi berat sebelah liability plak. Haru la i ni. Tapi memang inilah kenyataannya. 

    Lagi satu yang hancuss mestilah my English. Sejak dari sekolah rendah lagi i memang fail bab bahasa mat salleh. Teruk betul la tak boleh kuasai bahasa ni padahal dah belajar sejak dari darjah 1 lagi. Ni pun i bukak blog dengan harapan nak tulis all the story in English. Kononnya nak bagi teror la menulis dalam english. Tapi hampeh!!!buat satu ayat je, alahai dah tak tahu nak buat ayat seterusnya. Dan akhirnya, 98% cerita i dalam bahasa melayu yang bercampur2. Dah rojak2 semua bahasa. Hailah!!!!!!!!!!

    Wednesday, 31 August 2011

    Aidilfitri

    Selalu je bagi ucapan " Selamat Hari Raya Aidilfitri" bila dah dekat nak raya. Dan tambahan ayat Maaf Zahir & Batin. Dan tambahan lagi "0-0 ye. Kira halal semua". Tapi word tu macam dah lali je kat mulut tanpa ada apa2 pengertian. Semalam, bila pergi solat sunat Aidilfitri, dalam khutbah tu cakap Aidilfitri bermakna kembali kepada fitrah. Setelah buat banyak dosa selama 11 bulan, then di bulan Ramadhan beribadah semahunya, jadi bila hari raya menjelang maka semua dosa telah terhapus dan kembali suci. Semoga selepas Ramadhan manusia meneruskan tradisi ibadah di bulan2 lain dan menyembah Allah semahunya. Aisehhh baruku tahu. Dah berapa lama hidup ni & dah berapa kali sambut raya Aidilfitri??memang la baru tahu & faham. Tapi nasib baik juga la tahu jugak akhirnya. Kalau tak, memang je sia2 je sambut raya every year.

    Tapi memang la sekarang ni rasa hidup kembali kucar kacir. Dah tak 'sewarok' bila Ramadhan. Terus je butang off ibadah ditekan bila dah masuk 1 Syawal. Haru biru la cam ni. Adoilah, memang la tak insaf2 lagi ni. Rasanya kunci nak insaf satu je, mesti kuat menahan nafsu. Memang la menahan nafsu serakah tu amatla susah. Dah namanya jihad fi sabilillah jugak. Jihad bukan sekadar perang je, tapi menahan nafsu jahat pun kira jihad jugak. Dan ini rasanya lagi susah dari segala hal ni. Nak buat akaun pun memang la amat senang berbanding nak menahan nafsu yang jahat. Memang la suka sangat berkawan dengan syaitan durjana. Argggggggggggggggg geram dekat diri sendiri.

    Monday, 29 August 2011

    The night of 1 Syawal....

    Bulan Syawal memangla semua umat Islam di dunia menanti2. Rasanya, dalam 12 bulan tu, kalau 1 pun tak ingat nama bulan Islam, nama bulan ini pasti akan diingati. Ye tak? Alhamdulillah at last berjaya menghabiskan bulan Ramadhan dengan jayanya. Insya Allah jika masih dipanjang umur next year, akan date lagi dengan bulan Ramadhan yang penuh berkat ini dan akan menggandakan amalan lebih dari tahun ini.

    Oklah berbalik kepada cerita malam 1 Syawal ni, actually i dont have interesting story to write here. Our celebration just 'wasatiah' every year. Memang tak akan adalah pesta membakar lemang ke, pesta membakar satay ke, pesta membuat ketupat ke. Memang 'nyilek'. Ni pun i keseorangan je kat bilik. My mum tengah sembahyang sunat kot. My dad kat masjid sembahyang sunat tasbih. dan i plak, dok mencoret2 kat blog ni. Memang every year macam nilah. Kalau nak meriah sedikit, my sist & my brother datang lepak2 sambil bercerita. Tapi tahun ni, i keseorangan je. Dan memang itu jelah aktiviti pun. Lain2 memang tak adalah.

    Perasaan sekarang memang lega betul. Tadi i prayed Isyak at masjid & after that bertasbih. Adoilah, sayu je hati. Dalam sayu2 tu memang rasa bangga that i'm part of jamaah. Dan dalam pada tu memang rasa sangat kemenangan setelah sebulan berpuasa menahan nafsu. Memang la sedih. Teringat solat terawih walaupun i selalu je rasa malas2 sendi nak solat (tapi i solat terawih juga ok). Pas tu teringat kat 2 tahfiz (ustaz soh & ustaz abu bakar). Sayu2 kedengaran 2 imam ini mengalunkan bacaan AlQuran. If ada umur lagi, next year hopefully i can hear their voice again especially ustaz abu bakar. Deep in love with his voice. That why la boleh je solat sampai habis (haha..terkantoi). 

    Apapun, Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin. Walaupun sayu meninggalkan Ramadhan, hopefully amalan di bulan ini diteruskan untuk bulan2 lain juga. Insya Allah.