Wednesday, 28 August 2013

talk to the cat....

2 3 menjak ni i always stress with the environtment
i cannot change people 
I just can change myself
Tapi bila diri sendiri je yang ubah, & that persons tu sama je, makanya jadi la miscommunication.
& i don't like it
sabar sabar.. i always talk to myself
Ok, tak boleh cakap kasar2 depan mereka2
They are old
I need to respect them
I'm young
Lagi satu, tak kan nak tambah dosa lagi
Lagi satu, takut kalau Allah bagi free free balasan. Cash on the spot.
Lagi satu, nak cakap apa2 pun kena jaga tutur kata
I'm Muslim right. Bukan agama yang biasa2. Bukan agama ciptaan manusia
Nak marah pun, ok sabar
Sabar separuh dari Iman
Haih it's really difficult situation when i cannot talk to them or angry to them or i cannot give the opinion
So bila stress tengok kucing pun boleh bercakap
Tak tahu kucing tu faham ke tak bahasa manusia. Tapi hentam sajalah kan. Kucing pun benda hidup.
"We are Muslim right" i told to the cat
Selepas tu otak kiri mula berfikir, semua makhluk pun Muslim kecuali manusia2 yang ingkar
I always think, dalam dunia yang sangat besar ni
I mean, dunia tu bukan bumi, tapi universe yang tak tahu seluas mana, i cannot think how wide the universe
Dalam sebesar2 ini, manusia hanya ada di bumi yang sangat kecil.
Kalau nak banding bumi dengan universe, tak tahu la nisbah dia berapa. 1:00000000000000000000000000000000000000000000 entah berapa kosong kat depan tak tahu lah
Ok dalam universe sebesar ini, manusia hanya ada di bumi yang sekecil2nya dari bintang2, planet2, meteor2, or etc
Dari jumlah itu, manusia hanya beberapa % sahaja berbanding makhluk2 Allah yang lain
Tapi yang sekecil2 ini lah yang kufur kepada Dia
Semua mahkluk2 di alam semesta ini Muslim, kecuali manusia yang kufur
Seluruh alam sembah Allah kecuali manusia yang kufur
Seluruh alam berzikir kepada Dia kecuali manusia yang sombong
Haih, bagus sungguh siri muhasabah diri kali ni
Tima kasih kepada kucing sebab layan saya yang jiwa2 
Sampaikan tengok flight pun i can cry & merintih "Dear Allah, i really miss travelling"
Nak traveli lagi, nak tengok how beautiful ur world.
Tetiba rindu kat Seopjikoji & Seongsang IIchulbong..Sobsobsob!!!
** tetiba je keluar ending lari dari tajuk. Apahal plak ending jadi travelling ni??Ok, i really stress, meraban tu sangat la baik
1 year back picture: Seopjikoji, Jeju Island



Tuesday, 20 August 2013

DIAM a.k.a syyyyyyyyyyyyhhhhh!!!


Pengawal peribadi yang paling waspada DIAM
Ok please stop talking kalau rasa nak marah ke, nak protes ke, nak mengumpat ke
Geram pun diam
Geram tahap berapi pun diam
Geram tahap nak lempang2 & hantuk2 kepala orang tu pun kena diam jugak
Biarlah dalam hati rasa panas giler
Be patience
Biar Allah la yang balas semua tindakan dia
Oke tak usul ni?
Boleh buat dengan jaya tak?
It's not difficult
Bukan susah pun nak tutup mulut
Cool & Chill je ok.
Just relax & just think your reward & sin
Tak pasal2 marah orang tu, dia tu plak dapat pahala
Ohhh bukan senang2 oke saya nak bagi pahala kat awak
Dah la sebab awak saya mengumpat
Pentingkan diri sangat bagus di saat macam ni
DIAM aka ssyyyyyyyyyhhhhhh!!!

13jam A380



Phew dah habis baca. I Memang suka tulisan Evelyn Rose ni. After her 1st novel, The Wedding Breaker, i just addicted & can't wait her next next novel. Pasti ada yang 'touching' bila baca novel dia
Ayat
Hero
Heroin
Jalan cerita
Lokasi luar negara
Rumah & Kereta Mewah
& etc

& of course the most important thing 'setiap perkara yang berlaku kena dahulukan Allah'. In love pun kerana Allah. Tak kira bercinta sesama manusia, harus dahulukan Allah. Nak bahagia, nak gembira pun semua dari Dia. Well, itu yang dapat ditangkap setiap tulisan Evelyn Rose & itu juga yang berlaku dalam cerita 13jam A380. Sama macam The Wedding Breaker ** sampai skang pun masih tergila2kan watak TAK. haha!!

The feeling masa 1st baca ialah: Ohh ini memang cerita dongeng semata2. Mana la ada orang yang kita minat gila2, tetiba jumpa dengan secara baik sekali kat mana2 & siap boleh bercinta. This is koya semata2. Sebab i always koya like that, & NEVER happened!!! haha!!! Sebenarnya boleh je terjadi dengan izin Allah kan? Then bila go through the story line, ohh really beautiful. Yang koya2 tadi dah hilang bila watak Hana kembali ke dunia nyata & change a lot. Change to near to Allah melalui orang sekeliling macam Fawwaz, Fido, Helena, Linda, nenek & etc

Suka bila watak itu berkarektor biasa. Who is Hana. Tak alim, banyak kelemahan dalam soal agama, tapi bila sedar akan perlukan kembali & dekat dengan penciptaNya & dia berusaha untuk berubah menjadi lebih baik. Setiap hari improve walaupun 1% untuk berubah, sebab i know to change is really hard. Nak berubah tutup aurat dengan baik, solat awal setiap hari, Baca AlQuran setiap hari, tidak mengumpat & bercakap buruk pasal orang lain & etc, not easy job. I know it very well.

My habit bila baca novel, i will always & always go to the last page & read the ending. Nak check happy ending ke dok. Nak check ending dengan siapa, nak check dah berbaik ko dok, nak check ado anak berapa ramai & nak check everything. Sebab kalau tak tengok last page, bila baca rasa berkobar2 nak tahu ending. Hati pun tak tenang bila baca. Bila selak belakang, ooohh ending with Haydar. Ok 1st pun cerita pasal Haydar. Then harus ending pun dengan Haydar. Tapi bila baca tengah2, muncul watak Fawwaz & i like him most than Haydar, so protes "laaa awat ending tak dengan Fawwaz. I'm in love with his character. Watak dia yang kaya **ni paling suka. hakhakhak!!!**,good looking of course, beriman lagi, menjaga perlakuan, caring, bertanggungjawab, lovely daddy to Emmel & etc. Kira stok lelaki pujaan wanita.

Tapi bila baca dari page ke page, ohh tahu "jodoh itu dari Allah". Allah knows well what is good & bad for us. Redha dengan pilihan dari Allah. Rasa ni kot apa yang nak disampaikan penulis. Then dari minat Fawwaz tu, tetiba je beralih arah kat Haydar plak. Ngehngehngeh!! Mana sifatmu yang setia itu. Haha!!! Dan tetiba je dok stalk Twitter Faliq Nasimuddin. Kuikuikui!!! Alah 2 3 hari ni je pun nak stalk nya. Lepas habis demam 13jam A380 kembali normal. Tapi sungguh la, tengok Faliq tu memang tercetus dalam minda "ohh he's Haydar" Meme 'song' sengoti pege watok Haydar. 

Apapun, thumbs up to Evelyn Rose. Kena baca sekali lagi word by word as 1st time reading was just scanning. Really really want to read ur next novel. Hope Allah cetuskan idea yang interesting untuk penulis. InsyaAllah & Amin!!!

Monday, 19 August 2013

i just can't control..

The word of stupid is really rude
I know I know
But i can't control myself
She's stupid!! Damn you...
Dear Allah forgive me
Really I'm trying to control myself
But her attitude, her communication, her respond make me feel like crazy 
I just can't control to call her stupid 
I know i'm not good too
I know i'm full of weekness
I know i can't call someone like that
Because she's from You Ya Allah
I'm not hating her, but i hate her attitude
I know she's really worthy to me 
But to be Farah Anida like before is really difficult
It's not easy to be patiece
It's not easy to be strong
It's not easy to still silence
My heart really sick of this
Dear Allah, give me guidance
I hate to call this rude word 
I know it's not good
I know 
I know it well
But i just can't control it...



Friday, 16 August 2013

very strong title..

M.O.T.H.E.R

Allah berikan peranan ibu sangat besar.
Panggillah apa pun, ma, ibu, umi, mummy, mom, mama, mak,
Peranannya tetap sama
Sekali ibu dah cap anaknya as anak derhaka, maka anak itu akan jadi anak derhaka
Sekali ibu dah berdoa, maka Allah makbulkan doa sebab doa ibu tiada hijab
Sekali seorang anak telah membuatkan hati ibu sedih, maka Allah mencatatkan anak itu 'award' di sebelah liabiliti dan sebaliknya
This title is really power than a father 3 times
Besarnya peranan seorang ibu
How powerful the title is
As CEO in organization
As a leader in a team
Can do whatever she want to do to his/her children
Cakap la tak boleh dalam apa pun keputusan anak2, maka anak2 akan patuh
Cakap je tak restu dalam tindakan anak2, maka setiap kerja anak2 itu akan jadi tak restu
How lucky to be a mother
Very strong title...

 


Wednesday, 14 August 2013

susah sangat ke?

Senang je nak jadi baik
Ikut rule je
Allah dah siap2 buat
Tak yah fikir sampai kena perah otak
Tak yah la kerut2 muka macam mana nak buat rule tu
Tak yah jugak stress tahap gaban nak cipta rule tu
Sume dah ada
Ikut je la
Tak yah tanya banyak2
Ikut je
Tu je pun kena buat
Bukan kena pergi perang macam kat Mesir sekarang
Susah sangat ke nak jadi baik
Nak jadi jahat lagi susah
Kena fikir macam mana nak tembak orang, mencuri, merompak atau semua me lagi
Kena guna otak jugak
Tapi nak jadi baik, ikut je
Tu pun susah ke? Hailah....... Please please, jadilah la baik
Sangat senang la Farah
Kamu sangat suka kerja senang kan
Kerja tak yah fikir
So jadi baik suit urself....
 
 
 
 

She's lucky...

She's so Lucky
She's a star
Ehh ni lirik lagu Britney Spears with title Lucky
Hah dulu lagu ni sangat glamour masa diriku Tingkatan 4 5
Ehh siap boleh2 hafal lagi tu
Bagus sangat. 10 markah diberi atas kebagusan anda. Haha!!! Ok stop melalut
Actually nak cakap pasal hamba Allah ni
She's naimian.Junior setahun
Sekarang sedang koma sebab komplikasi masa bersalin
Tak faham la apa jadi. Sebab bila baca kat fb, semua cerita ikut term2 perubatan
Yang haku buta sains ni terus blur2
Yang tak buta sains pun rasa akan blur2 juga sebab diorang guna bahasa doktor
So boleh agak sikit2 je la
Sekarang dah balik rumah, tapi still koma
Setiap hari i will read at her mum blog
Bila baca dah boleh rasa how's lovely her mum
Sangat penyayang, sangat lovely, sangat take care, so strong, penuh cinta menjaga dia
Pasti her mum sangat susah hati kan sekarang? dah hampir 3 bulan koma
Yang baca pun rasa susah hati juga
Pasti dia akan bangga dengan ibunya bila dia sedar dan membaca setiap entry
Tiada apa yang boleh buat
Nak melawat harusla pelik sebab memang tak kenal
Hanya doa sahaja
"Kuatkanlah semangat ibunya
Kuatkanlah semangat ahli keluarganya
Dan sedarkanlah dia Ya Allah"
She's so lucky to have such lovely mother

 





 

salah ke berbeza pendapat?

I always ask myself "salah ke orang lain punyai pendapat sendiri yang lain dari kita" 
Asyik2 kalau bagi pendapat, pasti orang tu akan kecik hati
Bila dah kecik hati, the end bergaduh la.
Tak bercakap...
Muka masam...
Buat macam tak pernah kenal pun ada
Or buat macam orang asing
Or act like the stupido
Or "mmecok" macam orang nak rampas hubby dia
Ehhh apa ni? 
Stress la. 
Berbeza pendapat je pun
Kita nak cakap apa yang kita fikir
Kenapa plak orang tu nak kecik hati or bergaduh
Terima la dengan hati terbuka
Manusia kan lain2
Kalau semua manusia ni sama, tak ceria lah hidup
Kan Allah dah cakap manusia ni berbeza
Bukan dari segi rupa, warna kulit, bahasa, etc
Idea pun berbeza
Tapi kenapa ada lagi yang tak boleh nak terima or hormati pendirian orang lain
Kalau tak suka pun, act like profesional la
Gaduh2 or masam muka sebab berlainan pendapat dah boleh campak masuk Jurang Mariana
Tua-tua nak gaduh apa lagi........

 

Tuesday, 6 August 2013

asyik asyik dunia...

Bukan senang nak bezakan perkara dunia & akhirat 
This is the worst Ramadhan ever. 
Yes, blame yourself. Siapa suruh tak kuat nak lawan nafsu dunia
Syaitan dah kena ikat, tinggal nafsu sahaja sorang2 sepanjang bulan ni
But still cannot fight 'nafsu amarah'
Sebulan Ramadhan tahun 2013 bertarung dengan akaun.
Feeling: Rasa macam nak giler.
Otak jadi tak betul macam orang meroyan
Sikit2 akaun, sikit2 akaun
Terkejar2 ke LHDN, terkejar2 ke commissioner, terkejar2 masukkan report, terkejar2 mengaudit
Kat rumah ingat akaun, kat office tak yah cakap la.
Tak sempat nak beli tudung raya
Bisanya bulan Ramadhan balik kol 4.30. Tapi tahun langsung tak merasa balik pukul 4.30
Tahun ni tak pernah jejak bazar Ramadhan
Tahun ni tak jejak lagi colek malam2
Dan hari ni Ramadhan yang ke 28
And it will end soon
Actually bukan bazar Ramadhan or tudung raya or colek yang dikisahkan
Tapi bulan mengaut pahalaakan tamat
Sobsobsob.. How could you not appreciate this bless month
Ohhh nobody can't be  blame except yourself

Saturday, 3 August 2013

kisah nabi ayub...

Kisah Nabi Ayub yang sabar dengan ujian dari Allah berupa penyakit sehingga berpuluh2 tahun lamanya. Tidak mengeluh dengan ujian Allah walaupun keluarga menjauhinya kerana jijik dengan penyakit yang dihidapi, dia tetap berdoa berdoa berdoa. Akhirnya Allah memakbulkan doa Nabi Ayub.

Bila tengok keadaan abah sekarang yang sakit kaki, kaki bernanah & mengeluarkan bau busuk **hanyir sebenarnya. Bau nanah**, tiba-tiba teringat kisah Nabi Ayub. Tak kala diri sendiri yang alah dengan bau-bau yang tak menyenangkan, selalu ingatkan diri, ohh sabar. He's your father. Tahan sahaja. It's nothing. Ia hanya tindak balas kimia dalam badan yang tidak digunakan lalu dirembes keluar sebagai nanah. ** entah betul ko dok** Tak nak la jadi macam keluarga Nabi Ayub yang meninggalkan Nabi Ayub di kala sakit menimpanya. Relevan tak ingat kisah Nabi Ayub dengan keadaan sekarang?? 

Kadang-kadang rasa, ohh it's good if i'm a nurse who know how to deal with the sick people. Pasti nurse dah dilatih untuk tidak alah dengan benda2 macam ni. Rasa lebih bagus amik course jururawat dari accounting yang hanya berkisar pasal duit duit duit. Rasa macam sangat bagus kalau seseorang itu tahu bagaimana nak uruskan orang sakit. Sebab bila2 masa sahaja pasti ada ujian akan menimpa. Ibu bapa sakit, suami isteri sakit, anak2 sakit, nenek sakit or keluarga lain yang sakit yang memerlukan kepakaran seseorang untuk menguruskan mereka. Bukan hanya tahu tekan calculator, surf net, tekan keyboard, buat perisian bagai, imbangkan akaun bagai etc. 

Apapaun i pray to Allah.. Sembuhkan kaki abah dari melarat. & i pray also, i can stand with the smell. Amin!!!

Friday, 2 August 2013

Nak kahwin lah!!

Entah 2 3 menjak tetiba je rasa " waaa bestnyo kalu bulih nikoh ni" haha gelak guling2 dengan statement sendiri. Kalau la ada feeling gini masa umo 24, 25 zaman dulu, agaknya diri dah kahwin kot. Masalahnya, masa umo mudo belia tak ada rasa pun nak kahwin macam ni. Ni dah usia senja baru ada rasa. So bila la nak betul2 terjadi nih. Tak pe, sabar la. Nak lelaki macam Tengku Adam Kamil Tengku Mukhriz kena jadi macam Ariana Rose dulu. Haha aku ni dah terjebak dengan buku novel nih. Ohh really, be in reality farah oii. Cukup2 la masuk dalam buku novel & melakonkan watak hero & heroin. Capek doh den ni... huhu!!!


craving like crazy..

Pendam.. Pendam lagi & Pendam lah. & now i'm craving like crazy. Jumlah tahi lalat di kaki berjumlah 4 biji **boleh ke sebut biji** menunjukkan diri sendiri yang giler melancong. Tapi sebab dah tak boleh nak berderat or perintah berkurung or kena control or apa lagi word yang sesuai menyebabkan niat tu dipendamkan sahaja. Pendam sampai nak meletup. Pendam lagi sampaikan no motivation, pendam lagi sampai sakit hati. How i miss travelling. Really craving for travelling...

Craving to travel like crazy...

ujian berbeza..

Tiba2 teringat kat my old fren Dinee...

Teringat Dinee, terasa diri perlu bersyukur yang amat. Diri yang sihat, diri yang boleh belajar dari tadika sampai Uni, diri yang tak perlu nak date with doctor every month, diri yang boleh bergerak ke sana ke mari dengan hati senang lenang & etc.Kadang2 bila rasa susah, hati dah mula mengeluh & tak bersyukur. Kalau bandingkan diri dengan Dinee, ujian yang dia dapat lagi hebat & besar.

Sejak kecil ada ketumbuhan, yang tumbuh dalam hidung, dalam mata, telinga, kat belakang & almost seluruh tubuh. Operate, tumbuh balik, operate tumbuh balik. Lepas tu pernah dapat depression. Pernah tak kenal orang masa study, kena stop belajar sebab sakit. Newest, Dinee kena sakit strok, darah tinggi, kencing manis & maybe buah pinggang. Keadaan diri pun macam kacau bilau dah. Dah tak tahu nak buat kerja apa dulu. How she's so strong to face all those 'ujian'. Betul, ujian Allah pada seseorang berlaku atas keupayaan diri seseorang itu. Dinee sangat kuat rather than me. She's so strong. 

Hari tu jumpa dengan mak Dinee. Dia cakap "tak tahu apa lagi ujian yang Dinee nak dapat" Emm sedih plak dengar. Tapi pasti ada award yang besar di atas ujian yang menimpa Dinee. Dinee, U must know that i love you. I want you to be healthy like others. Kurus balik macam dulu2, can serve Milo to me when i visiting you, can chit chat like the old days... It's good if i can say these words to you. But I'm not good in speaking or give the word of motivation.

"Dear Allah, heal her, take good care of her, save her & bless her always. I love her Ya Allah"

Old picture taken in year 2009. Sue & Dinee