Thursday, 12 December 2013

A letter..

Rat!! It's my friend. Very good friend.

Benar sama sekali, i tidur dengan tikus, makan dengan tikus, mandi dengan tikus, memasak dengan tikus, so kira berchenta habisan la dengan mahluk Allah ini.

Sigh!!!

Dulu2 jarang dengar penyakit air kencing tikus. Tapi sekarang, almost all the time. The virus is very dangerous. Can attack us fastly.

Dulu2 rasa macam, alah, tikus je kot. Tapi sekarang rasa, Ohh this small animal is very dangerous. Macam mana la nak halau2 semua tikus2 yang sudah menjadikan rumahku as rumah sendiri. Bilik i, bilik dia, dapur rumah dapur dia,toilet rumah toilet dia. We share everything.

Dear En Tikus.

Pergi tempat lain please. Go out from my house ** tetiba rasa tikus boleh paham English. Pergi la hidup tempat lain, sawah padi ke. We can't serve you food pun. Awak malam2 melilau2 mencari makanan jugak. Go out please. Awak dah rosakkan banyak harta benda kitaorang tau. Tupperware, makanan, dinding rumah, sabun mandi, baju2.. Tolongla keluar. Awak perosak di dunia, tapi bila mati masuk syurga jugak. Semua haiwan masuk syurga kan? So please simpatilah kat kami nih... Grr!!! Kat tikus pun boleh bagi surat bila rasa geram melanda.

Dear Allah, 
Jauhi aku dan keluargaku dari penyakit disebabkan bawaan haiwan2 merbahaya. Cth penyakit kencing tikus. Hanya Engkau yang mengizinkan setiap perkara berlaku walau ia kecil atau besar. Amin Ya Robbal Aalamin. 

Monday, 4 November 2013

i think she's amazing..

The book worth to buy. Rasa macam nak jumpa Prof.Dr Muhaya bila baca buku ni. Jadi anak angkat pun boleh. haha berangan lebih!!! Yes, she's amazing!!! Tiba-tiba jadi peminat Prof.Dr Muhaya. Orang lain dah berzaman kenal Prof.Dr Muhaya, i baru terhegeh nak cari sume bentuk media cetak & elektronik pasal dia. But i'ts ok. Better late than never. hihi!!! May Allah bless & protect you Prof.Dr Muhaya & family always. Insya Allah, apa yang diperkatakan dalam buku, akan cuba diikut sikit2. Amin!!

Saturday, 2 November 2013

adam & hawa vs adam & hawa 2

Alahai, kenapa la Aisya Sofea sambungkan cerita Adam & Hawa kepada buku ke2. Memang habis rosak cerita. Waaa habis rosak ke'gentle'man Adam Mukhriz Gallespie yang menjadi kegilaanku bertahun2 lamanya. Sobsobsob!!!

Selalunya begitulah, kalau ada sambungan cerita, tak kira la novel ke, drama ke, memang akan jadi sedikit rasa tak puas hati. Bukan sedikit, banyak la tak puah hati. Dah dah la sambung. Cerita tu happy ending dah kan, so cukup takat tu je. Kalau sambung lagi, memang pelamin anganku musnah la gayanya. Haha!! Dah merepek meraban after baca novel Dekatnya Cinta aka Adam & Hawa 2.

Habis watak Am yang gentle, caring, setia, sabar. Musnah habis. Waaa!!! Romantik pun hilang jugak. Double Waaa!!!! Sebetulnya, mungkin Aisya Sofea nak ceritakan yang setiap manusia ada kelemahan. Tak perfecto!! Macam Am yang ada sifat buruk iaitu cemburu buta sebab sayangkan Ain sangat. Masa buku 1, x adalah penulis cerita panjang sifat ni. Tapi buku ni, memang giler2 la penulis cerita. So bila dah cemburu buta, makanya kesan dari itu akan timbul sifat panas baran, tak percaya dengan Ain, tuduh bukan2, tak mahu terima penjelasan Ain, tak nak terima nasihat orang sekeliling dan macam2. Dan diriku ini memang tak boleh terima kenyataan lagi lelaki idaman malaya yang ku jatuh cinta bertahun2 lamanya jadi macam tu. Watak novel kan, kena la perfecto. Kalau dunia realiti, ok la. Haha!!! Falsafah tang mana haku amik pun tak tahu la. Orang tulis novel nak bagi pengajaran, bukan nak koya semata2. Dah la masa baca tu, asyik2 terbayang Aaron Aziz, asyik2 terbayangkan Nadiya Nisa. Kalau Am tengking Ain pun, terbayangkan Aaron Aziz tengking Nadiyaa Nisaa. Tetiba watak Am yang caring & romantik bertukar watak kepada watak Malik Kl Gangster. Haha!! Rosak rosak.

So habisla cerita Adam & Hawa. Memang dah tutup kes. Tak minat sudah. Kat pilot pun tak minat doh. Haha teruk tahap gaban sungguh. Macam cerita benar je gayanya. Now can't wait to see in drama The Wedding Breaker aka Ariana Rose. Dan kalau dapat sambutan macam Adam & Hawa, jangan la Evelyn Rose sambung cerita TWB. Nak buat cerpen pendek or jadi special appearance dalam novel yang hero & heroin lain boleh. Tapi kalau sambung jadi full book yang TAK & AR yang hero & heroin, takut2 akan rosak watak especially watak TAK la yang kini menjadi lelaki idaman malayaku. Hahahaha!!! putus fius sudah...............

Friday, 1 November 2013

this is the rule in mind?

Bila sakit, tak yah solat?
Macam dah jadi tabiat, bila sakit tak perlu solat.
Ye betul, bila jadi nurse kat hospital 3 minggu, rata2 pesakit yang i perhatikan, tak solat.
Tu dari pemerhatian kasar. Dari pemerhatian halus, tak buat pemerhatian plak la. Mana tahu diorang solat sambil baring ke, solat dengan hati ke, solat hormat waktu ke, memang itu dah tak boleh nak nampak.
Macam sedih. Seriously sedih kalau betul2 tak solat.
Memang la tak boleh bergerak, or pakai pampers ke apa, najis sana sini, tapi boleh je nak buat kalu hati nak buat. Sebab kalau sakit 2 bulan, so 2 bulan la tinggal solat. Macam mana? Dari Allah nak hapuskan dosa, dah dosa bertambah plak. so how?
Kenapa macam alim sangat?
Tak tahu la, dah tua kot. Lain dah sikit sekarang bila dah tua. 
Solat la selagi boleh bangun. Selagi ada daya.
Walau buat sambil leka, at least ingat Allah sikit2.
Allah bagi sakit bukan main2.
Dia nak bagi kita ingat Dia sokmo
Kan diciptakan manusia untuk kita kenal Dia
I always jugak tell myself, Allah jadikan aku bukan saja2 jugak
Takdirkan aku berada dalam family ini pun bukan saja2 bila i tak tahan dengan keadaan keluarga sendiri 
Dalam banyak keluarga di dunia, kenapa Allah takdirkan lahir dari sperma & ovum abah & ma, lahir di kelate, berada di Malaysia bukan UK, beragama Islam, lahir tahun 1984 bukan 1994, still tak ada jodoh dan semua perkara lagi, tu semua pun bukan saja2
So sebab fikir macam tu, i a bit cool
Bila kita redha, baru kita nampak takdir yang terjadi itu sangat indah. 
 Yes, semua kata2 ini peringatan untuk diri sendiri sahaja. Lalai sentiasa. Sigh!!!


1st time...

1st time feeling haruslah sentiasa excited.. betul kan?
This year, i have the 1st time feeling of doing 'Qurban'.. Alhamdulillah. Yeay!!!Baru nak insaf, padahal orang lain dah berzaman2 buat qurban. Selalu je fikir, alah, saya muda lagi. Kecik lagi. Qurban2 ni kerja2 orang tua jek. Cis tak sedar diri padahal diri sendiri dah tua bangka pun. Teruk sunggh. Haha!!!
Tapi bukan qurban kat Malaysia, sebaliknya qurban di Kemboja melalui projek qurban Aman Palestin.
Bukan tok sir qurban kat sini, tapi dek kerana diri sendiri yang langsung tak boleh diharap dalam kerja-kerja pembersihan daging & kerja-kerja pengagihan, makanya kena cari alternatif yang bagi duit je, then siap. Itulah juga salah satu niat qurban terbantut dari tahun ke tahun. Memang tak akan susahkan ma buat kerja2 urus daging. Dah tahu, dia tak leh buat kerja2 berat sangat. Baiknya anak perempuan ma nih. hahahaha!!!

Moga2 ada lagi program macam ni di tahun2 depan. Insya Allah, akan sertai lagi. Setakat RM350 sekali setahun yang kalau dibahagi dengan hari setahun, so x sampai RM1 pun. Kalau Nabi Ibrahim sanggup korbankan Nabi Ismail kerana Allah, aku hanyalah korbankan duit sahaja. Dari berjoli2 beli ntah apa2, so baiklah buat qurban. Apalah sangat kalau nak dibandingkan dengan pengorbanan Nabi Allah itu kan. Dalam tekanan dengan keadaan di sekeliling sekarang, sijil dari Aman Palestin yang baru sampai semalam sedikit menceriakan hidup. Dah lama tak dapat sijil. Ni bila dapat, rasa excited je. Kena buat frame siap nih. Haha!!!Moga Allah menerima qurban ku tahun ini. Insya Allah, will join in future. Amin!!!

Sunday, 13 October 2013

solatlah..

Solatlah..
Sakit pun kena solat jugak. Duduk ke, tidur ke, dalam hati ke...
Sedih la.. it's almost 1 month.
I beg u, solatlah.
Bukan sesaja Allah bagi sakit
Allah bagi sakit sebab nak suruh ingat Dia.
Sedangkan dalam solat pun boleh lalai,
Inikan plak kalau tak solat.
Ya Allah, bagilah kesedaran dalam hati untuk solat balik.
I will feel better if you solat.
This is because i love you

Friday, 11 October 2013

TSK...

She's my friend. Thanks Allah for giving me opportunity to know her. Yes, she is non Muslim. But i learn lot of things from her. Thing about life. I always discuss with her about current issue in life. & i like to listen her answer. Bernas & boleh diterima pakai.

Walaupun kami berlainan agama, apa yang baik, tak salah untuk diambil. Yang tak elok tu, tak yah ikut la kan. Kan dah boleh fikir mana yang baik atau buruk. Kadang2 dia terlebih Islam dari kitaorang yang Islam ni. Kadang2 dia ni terlebih baik hati dari kitaorang yang Muslim ni. Kadang2 dia terlebih berperikemanusiaan dari kitaorang yang menganut agama yang benar ini. Kadang2 dia plak yang sibuk bertanya "sembahyang yang pukul 1 dah buat ke? yang pukul 4 dah ke?" ** dia tak tahu nama setiap solat. Dia tahu jam je**. Kadang2, i malu sendiri bila dengar dia cakap. Siapa yang patut nasihat siapa. Or siapa yang patut berdakwah kepada siapa. 

Bila teringat dia, selalu terdetik " Ya Allah, give her hidayah one day" Insya Allah. 


Saturday, 5 October 2013

hospital..

Selalu terfikir, best juga jadi nurse. Sebab bila jadi nurse, i will get the skill how to take care of sick people. Nurse yang penyabar, nurse yang baik hati, nurse yang sedia membantu, nurse yang ramah tamah & tak garang & nurse yang semuanya mempunyai sifat2 mahmudah. Tapi nak dapatkan sifat2 nurse macam tu, bukan la calang2. Sabar tu kena setinggi mana ntah. Macam2 orang kat dunia ni. & nurse tak boleh nak marah2. Patient is always right. Patient menjerit, buat sepah, lompat terjun katil, buang air kecil & besar atas katil, sepahkan makanan, semua tu hak pesakit. Nurse la yang kena buat segala. Bila fikir2, ohhhh i'm not that type of people. Sabar tu sekejap, then marah tu lama. Panas baran sentiasa. Tapi koya2 juga nak jadi nurse sebab pasti akan ada keluarga terdekat akan sakit. At least tak jijik nak urus segala macam bau pesakit, tak jijik nak urus segala macam bentuk2 campuran kimia yang keluar dari tubuh pesakit or the simple thing, kalau boleh suapkan pesakit pun dah kira berjaya. 

Sebenarnya yang koya2 tu part of doa juga. Doa ini Allah makbulkan. Alhamdulillah. 2 minggu abah kat hospital, at least i can learn the simple thing. Boleh la buat sikit2 walaupun tak proper mana. At least i know. Walaupun penat kat hospital ** walaupun duduk je, tapi badan lenguh sana sini**tapi rasa bahagia sebab banyak benda boleh belajar. Tengok abah yang dah sakit teruk, tapi bila ke hospital, orang lain lagi berganda2. Tu tak masuk CCU or ICU lagi. Masuk wad biasa otak dah rasa sesak & hati dah rasa insaf. Rasa insaf bila tengok orang sakit. Rasa sebak juga melihat keadaan lemah pesakit. Semua rasa ada bila di hospital.

Selain doktor yang hansome lagi jelita, nurse2 yang kalau diminta tolong sangat passionate nak bagi pertolongan, nothing yang menggembirakan bila di hospital. Bau hospital, toilet, jarum, darah, katil, ubat, darah, & segala bagai benda2 di hospital are really nightmare. Memang salute la dekat semua2 doktor & nurse. 2 minggu pun i can't bare it. Yang dok kerja hari2 mengadap pesakit yang pelbagai ragam, tak tahu la macam mana. So i wonder, kenapala semua orang nak jadi doktor? Berebut2 bagai. Gaji yang mahal pun tak padan dengan situasi yang kena hadapi hari2. Kalau kena oncall 18jam ke 27 jam sehari, balik2 rumah mesti akan ingat tidur sahaja. Tak kan nak balik rumah nak masak2, or nak tanam2 pokok bunga, or bersantai2 di Taman Tengku Anis lagi kan? So manalah life doktor ni? ish ish ish.. kalau la semua orang fikir macam ni, tak ada siapalah yang nak jadi doktor. Kosong la hospital. Tinggal pesakit sahaja. Harus banyak pahala yang doktor2 & nurse ni dapat. Lagi satu, doa2 doktor & nurse ni cepat je termakbul sebab salah satu masa doa makbul ialah ketika melawat orang sakit. 

So i salute to all doctor & nurse. Kerja la anda dengan jujur & ikhlas serta penuh kemanusiaan. Pasti akan dapat ganjaran berganda2 di akhirat nanti. Insya Allah. 


abah's daughter...

Jika nak dibandingkan dengan my mum, i rapat dengan abah lebih. Ye betul, bila bagitahu kepada 1 of my fren yang i rapat dengan abah lebih dari ibu, dia cakap jarang anak perempuan rapat dengan bapa. Sejak kecil pun, semua benda abah yang buat. Dari sekolah rendah, abah yang basuh baju, basuh kasut sekolah, attend kalau ada apa2 majlis kat sekolah. Then bila naik sekolah menengah, abah juga la yang hantar pergi balik dari rumah ke asrama, dari asrama ke rumah, datang melawat pelajar hari minggu, attend majlis pelajar PMR, pelajar SPM sekolah. Masuk matrik & UKM, abah juga yang akan call tanya khabar. Memang dia call 1 minit je tanya sihat ke dok, tapi suara abah yang kedengaran di hujung sana. Bila pergi lawatan mana2, abah juga yang call tanya dok kat mana, dah sampai ke belum. So banyak aktiviti & masa dengan abah compared to my mum. That's why la hubungan dengan abah lebih akrab. 

So bila abah sakit, rasa macam "ohh how time flies really really fast". Baru je rasa dia yang buat segalanya untuk anak2 & sekarang dah terbalik. He's old now. Dah berubah fizikal dari lelaki yang kuat kepada seorang lelaki yang lemah. Dari yang boleh berjalan sendiri, sekarang dah kena papah. Dari yang mata cerah sekarang dah nampak samar2. Dari yang boleh makan sendiri, sekarang kena orang suapkan. Dari boleh pergi toilet sendiri, sekarang orang lain yang kena uruskan. Dan recycle itu akan terus bergerak dari masa ke semasa. Nanti satu hari, jika i dipanjangkan umur, mungkin recycle ini akan terbalik kepada diri sendiri. 

Bila tengok abah makan or tidur, rasa macam sebak. Kasian abah. Sakit hanya dia yang tahu. Bila tengok abah kena cucuk2 jarum kat hospital pun, hanya abah yang rasa. Pity him. Bila tengok abah after operation & doktor bagitahu "maybe kaki abah kena potong semua". I cried the whole morning kat tepi katil abah sampaikan mak cik sebelah tengok pelik, doktor pun tengok pelik, misi2 lagi lah pelik. Kalau kaki abah kena potong, macam mana. Pity him double & double. He can't walk, he can't ride motorcycle, he's not normal. Kalau lah environment penuh dengan kasih sayang, he will get motivation after the operation. Tapi keadaan di rumah sebaliknya. All the ion negative & abah will more tension. Pity abah lagi, tension jiwa raga.
"Dear Allah, please heal abah. Please save his leg. Please please and i promise you, i will be better muslimah than before. I'm trying to be good to You. Please Ya Allah. Heal him, save his leg, make him can walk like normal again. Amin"






Friday, 13 September 2013

lelaki idaman...

Setiap orang ada la taste lelaki idaman memasing. One of my friend tu, dia dah list nak yang lelaki putih. Gemuk pun ok asal putih. I plak, nak yang hansome je. Hansome tu tak tahu nak describe cam ne. Hansome lah. Good looking. Haha macam la lawa sangat gedik nak yang hansome je. Tak ada lah, mood koya2 meme nak yang hansome je lah. Kalau realitinya, rasa ok je macam mana. Asal boleh lah nak jadi teman hidup. Chewaahhh!! Yang gedik2 tu hanyalah menghargai keindahan ciptaan Allah je. Agaknya kalau la i berada di zaman Nabi Yusoff, bukan setakat terpotong jari tengok kehansoman Nabi Yusof, tetapi maybe dah siap2 boleh meroyan kot. Gedik ke tahap apa tak tahu la. Ish apa ni fikir bukan2.

Buat post ni hanya saja2. Just writing kan nama blog ni. Sebab tadi tu my niece tiba terkutuk si akim yang berlakon as Asyraf Khairi dalam cite Kampung Girl. I pun terkutuk jugak si Aril dalam cerita Cinta Jannah. Kitarang geli dengan watak memasing. Haha!!! Sibuk je la nak geli2. Padahal orang tu berlakon je pun. 

Kalau tang terpikat tu, huh tengok pun sengih2. Waaa sweetnya, waa hansomenya, ooo sungguh sudah jatuh cinta. Chet podah!! Love story memang la sangat mengujakan jiwa. Terbuai sungguh. Memang jatuh CINTA. Tulah suka love story ni. Tapi yang geli2, den tak layan jugak. haha!!! 

Agaknya, kalau kenal Rasulullah dengan lebih dekat, pasti akan jatuh cinta berkali2 dengan Baginda more than hero2 drama & novel yang kononya sweet tu. Baginda ada semuanya kan. So let's start to know Rasulullah more more & more. Insya Allah!!!


jauh dari realiti...


I like the listen this song. Bawaku pergi by Zizan & Kaka. Kalau nak kira ikut motif lagu ni, memang lagu ni out la. Tak tahu ado motif ke dok. Liriknya berkisar pasal nak larikan diri jek. Kalaulah budak2 dengar & hayati, memang rosak lah. Suruh gewe bawa lari ntah ke mana2. Budak2 zaman sekarang ni terlebih cerdik dari yang sepatutnya.

Bila dengar lagu, i jenis yang out to hayati lirik. Buat la lirik sepuitis mana pun, i tak akan hayati. Jenis pendengar lagu yang hanya hayati melodi je. Tulah lagu yang macam ni boleh je nak dengar. Boleh angguk2 kepala bagi hilang stress sikit. Ke boleh je joget2 dengan si Hadif Iqbal sampai dio boleh je layan and request "chu nak lagi". Nak lagi tu maknanya nak joget2 lagi sambil chu menyumbangkan lagu. haha!!Bagusla hadif ni jadi satu2nya peminat chu.

Ada lirik dia yang tang korus yang sempat ditangkap.. 

Bawa aku pergi
Pacu laju-laju
Kita lari dari realiti

Kadang2 terfikir jugak, jom lari jauh2, lari sejauh yang boleh, lari ke tempat yang aman damai, lari ke tempat yang jauh dari realiti sekarang. Lari jauh dari perasaan stress, or takut, or sedih. Lari jauh dari realiti sekarang yang bumi sentiasa berlaku bencana alam. Lari dari realiti sekarang yang manusia asyik2 berperang, mempunyai perasaan hasad dengki, iri hati, dendam. Lari dari realiti sekarang yang dunia semakin tidak aman. Lari dari realiti sekarang yang peristiwa pelik2 berlaku tapi bagaikan biasa di mata manusai: mak kahwin anak, bapa rogol anak, datuk rogol cucu, buang anak etc. Lari juga dari realiti yang kehidupan manusia sekarang yang senang2 sahaja terkena penyakit kanser, strok, heart attack etc. 

Tapi sejauh mana berlari pun, realiti pasti kena tempuhi juga. Just remember one thing, put Allah in heart, everything will be ok & safe. Dont u ever to forget Him. Never!!!** curi ayat Evelyn Rose dalam novel.

So tak perlu nak risau. Tak perlu nak lari. Enjoy the song. Angguk2 kepala & joget!!! Chill


Sunday, 8 September 2013

nanti dulu..

Tangguh2 kerja tu memang my style. Nak buat ni, ok kejap lagi. or in kelate 'smeta'. Tapi niat tu memang nak buat, malas tu tetap ada, tapi niat memang nak buat, tapi kejap lagi. Nak start memang susah. But when i do it, i will do it with passion. Haha!!! Koya la tu.

Haih i always always have miscommunication with my mum. I will do la ma, but later *x cakap la omputih dengan dia*. Tapi bila later tu, tetiba benda yang dia suruh buat tu, dia sedang buat dengan sedikit temper. Dah miscommunication. Bukan tak nak buat, tapi later.

Sigh. 

So the lesson of the day, i cannot change people, but have to change myself. Later2 ni please not in your kamus hidup okes. Please la.

discussion.....

After kerja, i always lepak2 at my sist or ngah's house. Alah, bosan nak balik rumah awal. Bukan ada benda nak buat. Bukan ada gang nak borak pun. Bukan ada siaran TV best pun kat rumah. So lepak2 sangat la memenuhi aktiviti sampai ke Maghrib or Isyak or after Isyak or near midnight. Haha kutu rayau sungguh. 

Today i went to ngah's house. Discussion with him about our abah's condition. Then bla bla bla melalut ke benda yang lain. Then tetiba je dia terkeluar pasal t'jawab isteri kat rumah. Biasanya kitaorang ni borak2 benda mengarut meraban. Tapi tadi tu a little bit serious. My SIL tengah solat. So dia tak dengar. So bila after discussion, my otak kiri dah mula berfikir. "ohh kalau saya kahwin, saya akan jadi yang macam mana?" Emm isteri yang penuh prihatin, makan pakai & everything si suami terjaga ke? ke abaikan je si suami buat benda dia sendiri2. Kan dah berpuluh2 tahun hidup, tak kan makan pun nak kena hidang, baju pun nak kena sedia or semua benda kena sedia, ohh please, buat la sendiri ok. Ke isteri yang kalau rajin layan je, kalau malas, pandai2 la buat sendiri? emmmm???

Yeah, this is reality. Not the heroin in the novel. I have to think what type of wife i wanna be? I think it's not easy to be good wife. Berangan boleh la. Baca novel memang semua isteri solehah & disayangi suami. haha!! Ohh nak buat ni, nak buat tu, sanggup ke redahi & buat apa sahaja untuk suami tersayang. I will be good wife for you. I will do anything for you. Lautan api pun sanggup kuredahi. Ok itu hanya berangan semata2. Kalau tak kuat, nanti bila realiti menjelma, lain ceritanya. 


I think i still not ready for responsibility & commitment. I always think about myself. Agaknya, kalau kahwin sekarang, i must be a not good wife. It's what I'm thinking now

Friday, 6 September 2013

Lesson of the day..

I always tell myself: COMMUNICATION well to people. With bad communication, you will hurt others heart.

Yes, ur intention is good. I know. But how you speak out the word is wrong. It really hurt when listening to the rude word. So from now on, lets learn how to speak well. Soft word, kata2 yang mententeramkan jiwa. Like how Rasulullah speak. Kata2 lembut Baginda  sampai mampu menawan hati berjuta2 ummah. 



serius tak ada bakat....



I'm trying to draw..
But seriously... i don't have talent
Ye betul, drawing ialah bakat semula jadi
Kalau rasa boleh asah2, yang jadi hanya seperti lukisan kat atas ni
Giler tak cantik dohhh. Serious, tak cantik giler!!!

Wednesday, 28 August 2013

talk to the cat....

2 3 menjak ni i always stress with the environtment
i cannot change people 
I just can change myself
Tapi bila diri sendiri je yang ubah, & that persons tu sama je, makanya jadi la miscommunication.
& i don't like it
sabar sabar.. i always talk to myself
Ok, tak boleh cakap kasar2 depan mereka2
They are old
I need to respect them
I'm young
Lagi satu, tak kan nak tambah dosa lagi
Lagi satu, takut kalau Allah bagi free free balasan. Cash on the spot.
Lagi satu, nak cakap apa2 pun kena jaga tutur kata
I'm Muslim right. Bukan agama yang biasa2. Bukan agama ciptaan manusia
Nak marah pun, ok sabar
Sabar separuh dari Iman
Haih it's really difficult situation when i cannot talk to them or angry to them or i cannot give the opinion
So bila stress tengok kucing pun boleh bercakap
Tak tahu kucing tu faham ke tak bahasa manusia. Tapi hentam sajalah kan. Kucing pun benda hidup.
"We are Muslim right" i told to the cat
Selepas tu otak kiri mula berfikir, semua makhluk pun Muslim kecuali manusia2 yang ingkar
I always think, dalam dunia yang sangat besar ni
I mean, dunia tu bukan bumi, tapi universe yang tak tahu seluas mana, i cannot think how wide the universe
Dalam sebesar2 ini, manusia hanya ada di bumi yang sangat kecil.
Kalau nak banding bumi dengan universe, tak tahu la nisbah dia berapa. 1:00000000000000000000000000000000000000000000 entah berapa kosong kat depan tak tahu lah
Ok dalam universe sebesar ini, manusia hanya ada di bumi yang sekecil2nya dari bintang2, planet2, meteor2, or etc
Dari jumlah itu, manusia hanya beberapa % sahaja berbanding makhluk2 Allah yang lain
Tapi yang sekecil2 ini lah yang kufur kepada Dia
Semua mahkluk2 di alam semesta ini Muslim, kecuali manusia yang kufur
Seluruh alam sembah Allah kecuali manusia yang kufur
Seluruh alam berzikir kepada Dia kecuali manusia yang sombong
Haih, bagus sungguh siri muhasabah diri kali ni
Tima kasih kepada kucing sebab layan saya yang jiwa2 
Sampaikan tengok flight pun i can cry & merintih "Dear Allah, i really miss travelling"
Nak traveli lagi, nak tengok how beautiful ur world.
Tetiba rindu kat Seopjikoji & Seongsang IIchulbong..Sobsobsob!!!
** tetiba je keluar ending lari dari tajuk. Apahal plak ending jadi travelling ni??Ok, i really stress, meraban tu sangat la baik
1 year back picture: Seopjikoji, Jeju Island



Tuesday, 20 August 2013

DIAM a.k.a syyyyyyyyyyyyhhhhh!!!


Pengawal peribadi yang paling waspada DIAM
Ok please stop talking kalau rasa nak marah ke, nak protes ke, nak mengumpat ke
Geram pun diam
Geram tahap berapi pun diam
Geram tahap nak lempang2 & hantuk2 kepala orang tu pun kena diam jugak
Biarlah dalam hati rasa panas giler
Be patience
Biar Allah la yang balas semua tindakan dia
Oke tak usul ni?
Boleh buat dengan jaya tak?
It's not difficult
Bukan susah pun nak tutup mulut
Cool & Chill je ok.
Just relax & just think your reward & sin
Tak pasal2 marah orang tu, dia tu plak dapat pahala
Ohhh bukan senang2 oke saya nak bagi pahala kat awak
Dah la sebab awak saya mengumpat
Pentingkan diri sangat bagus di saat macam ni
DIAM aka ssyyyyyyyyyhhhhhh!!!

13jam A380



Phew dah habis baca. I Memang suka tulisan Evelyn Rose ni. After her 1st novel, The Wedding Breaker, i just addicted & can't wait her next next novel. Pasti ada yang 'touching' bila baca novel dia
Ayat
Hero
Heroin
Jalan cerita
Lokasi luar negara
Rumah & Kereta Mewah
& etc

& of course the most important thing 'setiap perkara yang berlaku kena dahulukan Allah'. In love pun kerana Allah. Tak kira bercinta sesama manusia, harus dahulukan Allah. Nak bahagia, nak gembira pun semua dari Dia. Well, itu yang dapat ditangkap setiap tulisan Evelyn Rose & itu juga yang berlaku dalam cerita 13jam A380. Sama macam The Wedding Breaker ** sampai skang pun masih tergila2kan watak TAK. haha!!

The feeling masa 1st baca ialah: Ohh ini memang cerita dongeng semata2. Mana la ada orang yang kita minat gila2, tetiba jumpa dengan secara baik sekali kat mana2 & siap boleh bercinta. This is koya semata2. Sebab i always koya like that, & NEVER happened!!! haha!!! Sebenarnya boleh je terjadi dengan izin Allah kan? Then bila go through the story line, ohh really beautiful. Yang koya2 tadi dah hilang bila watak Hana kembali ke dunia nyata & change a lot. Change to near to Allah melalui orang sekeliling macam Fawwaz, Fido, Helena, Linda, nenek & etc

Suka bila watak itu berkarektor biasa. Who is Hana. Tak alim, banyak kelemahan dalam soal agama, tapi bila sedar akan perlukan kembali & dekat dengan penciptaNya & dia berusaha untuk berubah menjadi lebih baik. Setiap hari improve walaupun 1% untuk berubah, sebab i know to change is really hard. Nak berubah tutup aurat dengan baik, solat awal setiap hari, Baca AlQuran setiap hari, tidak mengumpat & bercakap buruk pasal orang lain & etc, not easy job. I know it very well.

My habit bila baca novel, i will always & always go to the last page & read the ending. Nak check happy ending ke dok. Nak check ending dengan siapa, nak check dah berbaik ko dok, nak check ado anak berapa ramai & nak check everything. Sebab kalau tak tengok last page, bila baca rasa berkobar2 nak tahu ending. Hati pun tak tenang bila baca. Bila selak belakang, ooohh ending with Haydar. Ok 1st pun cerita pasal Haydar. Then harus ending pun dengan Haydar. Tapi bila baca tengah2, muncul watak Fawwaz & i like him most than Haydar, so protes "laaa awat ending tak dengan Fawwaz. I'm in love with his character. Watak dia yang kaya **ni paling suka. hakhakhak!!!**,good looking of course, beriman lagi, menjaga perlakuan, caring, bertanggungjawab, lovely daddy to Emmel & etc. Kira stok lelaki pujaan wanita.

Tapi bila baca dari page ke page, ohh tahu "jodoh itu dari Allah". Allah knows well what is good & bad for us. Redha dengan pilihan dari Allah. Rasa ni kot apa yang nak disampaikan penulis. Then dari minat Fawwaz tu, tetiba je beralih arah kat Haydar plak. Ngehngehngeh!! Mana sifatmu yang setia itu. Haha!!! Dan tetiba je dok stalk Twitter Faliq Nasimuddin. Kuikuikui!!! Alah 2 3 hari ni je pun nak stalk nya. Lepas habis demam 13jam A380 kembali normal. Tapi sungguh la, tengok Faliq tu memang tercetus dalam minda "ohh he's Haydar" Meme 'song' sengoti pege watok Haydar. 

Apapun, thumbs up to Evelyn Rose. Kena baca sekali lagi word by word as 1st time reading was just scanning. Really really want to read ur next novel. Hope Allah cetuskan idea yang interesting untuk penulis. InsyaAllah & Amin!!!

Monday, 19 August 2013

i just can't control..

The word of stupid is really rude
I know I know
But i can't control myself
She's stupid!! Damn you...
Dear Allah forgive me
Really I'm trying to control myself
But her attitude, her communication, her respond make me feel like crazy 
I just can't control to call her stupid 
I know i'm not good too
I know i'm full of weekness
I know i can't call someone like that
Because she's from You Ya Allah
I'm not hating her, but i hate her attitude
I know she's really worthy to me 
But to be Farah Anida like before is really difficult
It's not easy to be patiece
It's not easy to be strong
It's not easy to still silence
My heart really sick of this
Dear Allah, give me guidance
I hate to call this rude word 
I know it's not good
I know 
I know it well
But i just can't control it...



Friday, 16 August 2013

very strong title..

M.O.T.H.E.R

Allah berikan peranan ibu sangat besar.
Panggillah apa pun, ma, ibu, umi, mummy, mom, mama, mak,
Peranannya tetap sama
Sekali ibu dah cap anaknya as anak derhaka, maka anak itu akan jadi anak derhaka
Sekali ibu dah berdoa, maka Allah makbulkan doa sebab doa ibu tiada hijab
Sekali seorang anak telah membuatkan hati ibu sedih, maka Allah mencatatkan anak itu 'award' di sebelah liabiliti dan sebaliknya
This title is really power than a father 3 times
Besarnya peranan seorang ibu
How powerful the title is
As CEO in organization
As a leader in a team
Can do whatever she want to do to his/her children
Cakap la tak boleh dalam apa pun keputusan anak2, maka anak2 akan patuh
Cakap je tak restu dalam tindakan anak2, maka setiap kerja anak2 itu akan jadi tak restu
How lucky to be a mother
Very strong title...

 


Wednesday, 14 August 2013

susah sangat ke?

Senang je nak jadi baik
Ikut rule je
Allah dah siap2 buat
Tak yah fikir sampai kena perah otak
Tak yah la kerut2 muka macam mana nak buat rule tu
Tak yah jugak stress tahap gaban nak cipta rule tu
Sume dah ada
Ikut je la
Tak yah tanya banyak2
Ikut je
Tu je pun kena buat
Bukan kena pergi perang macam kat Mesir sekarang
Susah sangat ke nak jadi baik
Nak jadi jahat lagi susah
Kena fikir macam mana nak tembak orang, mencuri, merompak atau semua me lagi
Kena guna otak jugak
Tapi nak jadi baik, ikut je
Tu pun susah ke? Hailah....... Please please, jadilah la baik
Sangat senang la Farah
Kamu sangat suka kerja senang kan
Kerja tak yah fikir
So jadi baik suit urself....
 
 
 
 

She's lucky...

She's so Lucky
She's a star
Ehh ni lirik lagu Britney Spears with title Lucky
Hah dulu lagu ni sangat glamour masa diriku Tingkatan 4 5
Ehh siap boleh2 hafal lagi tu
Bagus sangat. 10 markah diberi atas kebagusan anda. Haha!!! Ok stop melalut
Actually nak cakap pasal hamba Allah ni
She's naimian.Junior setahun
Sekarang sedang koma sebab komplikasi masa bersalin
Tak faham la apa jadi. Sebab bila baca kat fb, semua cerita ikut term2 perubatan
Yang haku buta sains ni terus blur2
Yang tak buta sains pun rasa akan blur2 juga sebab diorang guna bahasa doktor
So boleh agak sikit2 je la
Sekarang dah balik rumah, tapi still koma
Setiap hari i will read at her mum blog
Bila baca dah boleh rasa how's lovely her mum
Sangat penyayang, sangat lovely, sangat take care, so strong, penuh cinta menjaga dia
Pasti her mum sangat susah hati kan sekarang? dah hampir 3 bulan koma
Yang baca pun rasa susah hati juga
Pasti dia akan bangga dengan ibunya bila dia sedar dan membaca setiap entry
Tiada apa yang boleh buat
Nak melawat harusla pelik sebab memang tak kenal
Hanya doa sahaja
"Kuatkanlah semangat ibunya
Kuatkanlah semangat ahli keluarganya
Dan sedarkanlah dia Ya Allah"
She's so lucky to have such lovely mother

 





 

salah ke berbeza pendapat?

I always ask myself "salah ke orang lain punyai pendapat sendiri yang lain dari kita" 
Asyik2 kalau bagi pendapat, pasti orang tu akan kecik hati
Bila dah kecik hati, the end bergaduh la.
Tak bercakap...
Muka masam...
Buat macam tak pernah kenal pun ada
Or buat macam orang asing
Or act like the stupido
Or "mmecok" macam orang nak rampas hubby dia
Ehhh apa ni? 
Stress la. 
Berbeza pendapat je pun
Kita nak cakap apa yang kita fikir
Kenapa plak orang tu nak kecik hati or bergaduh
Terima la dengan hati terbuka
Manusia kan lain2
Kalau semua manusia ni sama, tak ceria lah hidup
Kan Allah dah cakap manusia ni berbeza
Bukan dari segi rupa, warna kulit, bahasa, etc
Idea pun berbeza
Tapi kenapa ada lagi yang tak boleh nak terima or hormati pendirian orang lain
Kalau tak suka pun, act like profesional la
Gaduh2 or masam muka sebab berlainan pendapat dah boleh campak masuk Jurang Mariana
Tua-tua nak gaduh apa lagi........

 

Tuesday, 6 August 2013

asyik asyik dunia...

Bukan senang nak bezakan perkara dunia & akhirat 
This is the worst Ramadhan ever. 
Yes, blame yourself. Siapa suruh tak kuat nak lawan nafsu dunia
Syaitan dah kena ikat, tinggal nafsu sahaja sorang2 sepanjang bulan ni
But still cannot fight 'nafsu amarah'
Sebulan Ramadhan tahun 2013 bertarung dengan akaun.
Feeling: Rasa macam nak giler.
Otak jadi tak betul macam orang meroyan
Sikit2 akaun, sikit2 akaun
Terkejar2 ke LHDN, terkejar2 ke commissioner, terkejar2 masukkan report, terkejar2 mengaudit
Kat rumah ingat akaun, kat office tak yah cakap la.
Tak sempat nak beli tudung raya
Bisanya bulan Ramadhan balik kol 4.30. Tapi tahun langsung tak merasa balik pukul 4.30
Tahun ni tak pernah jejak bazar Ramadhan
Tahun ni tak jejak lagi colek malam2
Dan hari ni Ramadhan yang ke 28
And it will end soon
Actually bukan bazar Ramadhan or tudung raya or colek yang dikisahkan
Tapi bulan mengaut pahalaakan tamat
Sobsobsob.. How could you not appreciate this bless month
Ohhh nobody can't be  blame except yourself

Saturday, 3 August 2013

kisah nabi ayub...

Kisah Nabi Ayub yang sabar dengan ujian dari Allah berupa penyakit sehingga berpuluh2 tahun lamanya. Tidak mengeluh dengan ujian Allah walaupun keluarga menjauhinya kerana jijik dengan penyakit yang dihidapi, dia tetap berdoa berdoa berdoa. Akhirnya Allah memakbulkan doa Nabi Ayub.

Bila tengok keadaan abah sekarang yang sakit kaki, kaki bernanah & mengeluarkan bau busuk **hanyir sebenarnya. Bau nanah**, tiba-tiba teringat kisah Nabi Ayub. Tak kala diri sendiri yang alah dengan bau-bau yang tak menyenangkan, selalu ingatkan diri, ohh sabar. He's your father. Tahan sahaja. It's nothing. Ia hanya tindak balas kimia dalam badan yang tidak digunakan lalu dirembes keluar sebagai nanah. ** entah betul ko dok** Tak nak la jadi macam keluarga Nabi Ayub yang meninggalkan Nabi Ayub di kala sakit menimpanya. Relevan tak ingat kisah Nabi Ayub dengan keadaan sekarang?? 

Kadang-kadang rasa, ohh it's good if i'm a nurse who know how to deal with the sick people. Pasti nurse dah dilatih untuk tidak alah dengan benda2 macam ni. Rasa lebih bagus amik course jururawat dari accounting yang hanya berkisar pasal duit duit duit. Rasa macam sangat bagus kalau seseorang itu tahu bagaimana nak uruskan orang sakit. Sebab bila2 masa sahaja pasti ada ujian akan menimpa. Ibu bapa sakit, suami isteri sakit, anak2 sakit, nenek sakit or keluarga lain yang sakit yang memerlukan kepakaran seseorang untuk menguruskan mereka. Bukan hanya tahu tekan calculator, surf net, tekan keyboard, buat perisian bagai, imbangkan akaun bagai etc. 

Apapaun i pray to Allah.. Sembuhkan kaki abah dari melarat. & i pray also, i can stand with the smell. Amin!!!

Friday, 2 August 2013

Nak kahwin lah!!

Entah 2 3 menjak tetiba je rasa " waaa bestnyo kalu bulih nikoh ni" haha gelak guling2 dengan statement sendiri. Kalau la ada feeling gini masa umo 24, 25 zaman dulu, agaknya diri dah kahwin kot. Masalahnya, masa umo mudo belia tak ada rasa pun nak kahwin macam ni. Ni dah usia senja baru ada rasa. So bila la nak betul2 terjadi nih. Tak pe, sabar la. Nak lelaki macam Tengku Adam Kamil Tengku Mukhriz kena jadi macam Ariana Rose dulu. Haha aku ni dah terjebak dengan buku novel nih. Ohh really, be in reality farah oii. Cukup2 la masuk dalam buku novel & melakonkan watak hero & heroin. Capek doh den ni... huhu!!!


craving like crazy..

Pendam.. Pendam lagi & Pendam lah. & now i'm craving like crazy. Jumlah tahi lalat di kaki berjumlah 4 biji **boleh ke sebut biji** menunjukkan diri sendiri yang giler melancong. Tapi sebab dah tak boleh nak berderat or perintah berkurung or kena control or apa lagi word yang sesuai menyebabkan niat tu dipendamkan sahaja. Pendam sampai nak meletup. Pendam lagi sampaikan no motivation, pendam lagi sampai sakit hati. How i miss travelling. Really craving for travelling...

Craving to travel like crazy...

ujian berbeza..

Tiba2 teringat kat my old fren Dinee...

Teringat Dinee, terasa diri perlu bersyukur yang amat. Diri yang sihat, diri yang boleh belajar dari tadika sampai Uni, diri yang tak perlu nak date with doctor every month, diri yang boleh bergerak ke sana ke mari dengan hati senang lenang & etc.Kadang2 bila rasa susah, hati dah mula mengeluh & tak bersyukur. Kalau bandingkan diri dengan Dinee, ujian yang dia dapat lagi hebat & besar.

Sejak kecil ada ketumbuhan, yang tumbuh dalam hidung, dalam mata, telinga, kat belakang & almost seluruh tubuh. Operate, tumbuh balik, operate tumbuh balik. Lepas tu pernah dapat depression. Pernah tak kenal orang masa study, kena stop belajar sebab sakit. Newest, Dinee kena sakit strok, darah tinggi, kencing manis & maybe buah pinggang. Keadaan diri pun macam kacau bilau dah. Dah tak tahu nak buat kerja apa dulu. How she's so strong to face all those 'ujian'. Betul, ujian Allah pada seseorang berlaku atas keupayaan diri seseorang itu. Dinee sangat kuat rather than me. She's so strong. 

Hari tu jumpa dengan mak Dinee. Dia cakap "tak tahu apa lagi ujian yang Dinee nak dapat" Emm sedih plak dengar. Tapi pasti ada award yang besar di atas ujian yang menimpa Dinee. Dinee, U must know that i love you. I want you to be healthy like others. Kurus balik macam dulu2, can serve Milo to me when i visiting you, can chit chat like the old days... It's good if i can say these words to you. But I'm not good in speaking or give the word of motivation.

"Dear Allah, heal her, take good care of her, save her & bless her always. I love her Ya Allah"

Old picture taken in year 2009. Sue & Dinee






Wednesday, 24 July 2013

janji dengan Allah vs janji dengan manusia...

Janji dengan Allah iaitu solat di awal waktu, mengaji, tak mengumpat, menutup aurat, berdoa, berzikir dan etc. Bukan senang nak tepati janji dengan Allah. Yeah solat. Tapi kalau Maghrib pukul 8 lebih baru nak gerak ke toilet. Kalau Isyak, ok tidur dulu then kadang2 pukul 5 baru tersedar balik nak solat Isyak. Orang lain bangun nak Qiam. Memang ntah apa2. Then nak mengaji, nak berdoa, nak berzikir bukan sesenang hati bangun & buat. Kena pujuk-pujuk diri dulu, atau kalau dah terlebih insaf, atau terasa sangat teruk berbanding orang lain, baru nak terhegeh-hegeh nak buat semua tu. Sangat susah nak laksana. Kadang2 dah pujuk2 diri sendiri... "bangun la, kejap je solat. 5 minit je" tapi tubuh rasa macam kena gam uhu. Tak bangun & terus tidur. Ya Allah.

Tapi janji dengan manusia, cth: nak tunggu call ke, nak jumpa kat mana2, really puntual. Selalu akan sampai before the time. Sangat bagus. Sangat berdisiplin. Dan contohnya macam apa yang sedang dibuat sekarang. Now, i'm waiting for the call from someone that really important. My client, to settle the account. After breaking the fast, terus solat Maghrib & now sedang tunggu dia call.

Iman sangat lemahkan? Dah tahu kelemahan sendiri, tapi tak insaf2 jugak.....

Wednesday, 10 July 2013

pengakuan

Since sekarang bulan Ramadhan, so diri sendiri berlumba dengan diri sendiri juga untuk menjadi yang lebih baik. Berlumba dengan diri sendiri tu maknanya berlumba dengan nafsu sendiri. Bukan senang kot nak tewaskan diri sendiri. Semoga bulan Ramadhan ni mengubah diri sendiri sikit walaupun 1% untuk berubah ke arah kebaikan. Dah tak boleh nak bandingkan dengan orang lain yang soleh & solehah. Memang terasa diri sendiri jauh ditinggalkan bertapak2 ke belakang.

Tadi baca surah Ibrahim. Ayat 22 berbunyi begini:-

Dan syaitan berkata ketika perkara (hisab) telah diselesaikan, " Sesungguhnya Allah telah menjanjikan kepadamu janji yang benar, dan aku telah menjanjikan kepadamu tetapi aku menyalahinya. Tidak ada kekuasaan bagiku terhadapmu, melainkan (sekadar) aku menyeru kamu lalu kamu mematuhi seruanku, oleh sebab itu janganlah kamu mencerca aku, tetapi cercalah diri sendiri. Aku tidak dapat menolongmu, dan kamu pun tidak dapat menolongku. Sesungguhnya aku tidak membenarkan perbuatanmu mempersekutukan aku (dengan Allah) sejak dahulu" Sungguh orang-orang yang zalim akan mendapat siksaan yang pedih.

Dalam AlQuran dah terang2 cakap pasal pengakuan syaitan di akhirat. Tapi namapun manusia, sentiasa alpa. Termasuklah diri sendiri yang sentiasa lalai dalam menjalankan ibadah yang sepatutnya kepada Allah. Moga Allah memberi sedikit Nur hidayah untuk diri sendiri menjadi hamba Allah yang lebih baik. Amin. ** Doa malam kedua di bulan penuh berkat **

Thursday, 4 July 2013

jiran yang terseksa...

Saya ialah jiran yang terseksa. Chewah!!!Macam ni cerita dia, bilik saya bersebelahan dengan rumah jiran sebelah. Dia ada anak seramai 4 orang yang semuanya lelaki. Haruslah kalau semua lelaki, 'peel' sorang2 tu tak yah cakap la. Naughty kan!! I pun tahu anak2 jiran memang nakal. Yelah, dah namanya budak kan, harus ada kehendak & keinginan sendiri yang sentiasa bercanggah dengan keinginan ibu bapa. Dah namapun level usia lain2, haruslah bercanggah. So kalau tak sabar dengan budak2 ni, memang akibatnya mengamuk la ibu bapa tu. I pun kekadang tak tahan jugak dengan anak2 sedara yang kecik2 tu. Time ok, ohhh kecomelan diorang terserlah. Rasa nak cubit2 & peluk2 & kiss2 je. Tapi time nak ikut kepala angin dia, i tak akan layan. Lari jauh2 sebab dah tahu diri sendiri tak boleh sabar.

Ni masalah jiran sebelah saya ni, kalau marah dekat anak2 dia mesti mengeluarkan kata2 yang tak sedap didengar. Kalau anak2 dia kena marah, memang i akan dengar jelas sebab dekat je bilik i dari rumah dia. Bila dengar kata2 yang tak sedap tu, rasa macam sayu je. Alah, kasian kat anak2 dia. Ni namanya penderaan emosi & jiwa. Yelah, dia tengah marah, i pun tahu bukan senang nak face budak2, tapi jangan la keluarkan kata2 yang kasar sangat. I yang tak ada kena mengena ni tersentap. Turut rasa sakit hati. I cannot talk about parenting much. It's because i dont have experience as a mother. Tapi macam tak betul je cara didikan macam tu. Maybe sebab selalu tengok or baca cara Wardina face Amna, Azra & Imran, or Dr Halina face Bella & Tasya, so bila tengok orang lain marah anak2 mengeluarkan kata2 kesat, i rasa memang cara macam ni bukan cara didikan yang betul.

Saya selalu fikir, kalau saya jadi ibu, saya akan ibu yang macam mana. Ibu yang hanya ikut kepala sendiri tanpa mempedulikan perasaan anak2, ibu yang boleh bertoleransi dengan anak2, kalau yang baik sokong & kalau yang tak baik, halang hasrat diorang atau ibu yang sangat sporting. Tak kira baik atau buruk sesuatu tu, lantak la, dia kan dah boleh fikir sendiri atau ibu yang suka mengongkong anak2. Emmm???


Monday, 1 July 2013

accounting ohh la account....

Account account account. Dah macam tak ada benda lain nak buat selain akaun sehinggakan the only skill i expert much is account. Tak expert pun sebenarnya. Simple akaun mmg expert. Dah masuk pelik2 memang sengeh jugak. ahaks!!!Skill membalancekan akaun dah boleh kalahkan skill memasak, skill menjahit, skill melipat kain, skill menanam bunga, skill make up, skill dressing dan banyak lagi skill yang ada yang langsung tak boleh kuasai. It's actually i'm not interested in account. Sebab hanya dapat B math in PMR memaksa diri ke kancah account dan sehingga sekarang masih belum berhenti. Pernah menangis form 4 sebab fail akaun, menangis jugak sebab langsung tak faham, pernah nak give up sebab apa ke benda akaun ni. Tapi sekali dah dapat rentak, dah memang tak boleh berhenti. Dah 12 tahun kot kenal akaun. Bila nak berhenti ni. Tapi itu sahaja yang reti nak buat. Dah mula rasa bosan dengan akaun tapi kalau dah mengadap dia, nak berhenti pun tak sempat. Sigh!!

Apa yang dikeluh ni. Hailah peak period for the 5th time. Really this is really bad peak period. So bored, no motivation, hate to see the environment, hate to see people act as no feeling, hate to see 'orang tua' punya perangai, hate to think "am i so bad that many people 'menyampah' at me". Sometime feel like really useless. Nak tanya my fren, am i so bad? Or kalau betul2 menyampah, cakap je, so that i can try to change myself. Yeah the word bosan always out from mouth. Sampaikan masuk kerja pukul 9 pun dah tak ada hal. Once dah hilang motivasi, u just only go with the flow. Ikut sahaja. Nak kena sumpah seranah pun no hal. Kerja tak siap pun no hal. Kena marah dengan client pun no hal. Dan now it's July pun no hal. Who cares about July. 1 month to go & it's still longggggggggg. Tapi hati dah start cuak giler. Waa!!!! i hate peak period. Really do....

Sunday, 16 June 2013

back to 2002..

How i miss my KMP's time. Rindu sangat. I miss everything about Perlis. Dari sotong celup tepung **really yummy** sampaikan kuliah dari 8.00-5.00 everyday. Really pack schedule, but i miss them damn much. Lepas tu rindu tasik KMP, bilik B2 302 (how amazed that i still can remember my room no), cafe B3, library **of course, sebab boleh mengintai lelaki2 hansome** haha niatpun dah sonsang, kuliah A7 ** istimewanya kuliah ni ialah semua pelajar yang berjumlah 100++ berjantina perempuan kecuali ada 2 orang lelaki senior yang terpaksa mengulang di sem 2. Pity them sebab terpaksa masuk kuliah kitaorang** my romate Syuhada yang still contact, Along yang jarang2 contact & Lina yang lost contact, outing di bandar Kangar dan semuanyalah.

Tulah, bila pergi hantar my nephew Aizat to Penang last 2 weeks, rindu tu makin menggamit. Lalu highway Grid tu pun rasa dah lain macam. Satu2 memory selama 1 tahun di KMP terbayang di mata. 1 tahun laluan Grid tu jadi jalan balik kg, teringat kat puncak, teringat kat signboard gajah **highway Gua Musang mana ada signboard gajah kan**, teringat kat tasik Banding, teringat juga masa naik bas JPP **bas carter dari kolej untuk balik rumah** selalu je ada masalah sampaikan dari Perlis-KB yang hanya mengambil masa 8 jam perjalanan boleh menjangkau 20 jam. Lepas tu tersadai di Tasik Banding. Ohh i miss everything about my matrix's time. 1 tahun yang indah walaupun dah dekat2 last tu bergaduh dengan romate. Spoil kan? kalu tak gaduh, mesti lagi indah kenangan tu. Biasalah zaman muda2 remaja, sedangkan orang tua pun bergaduh bagai.

Boleh tak nak undur masa nak balik ke zaman dulu2. Tak per balik zaman sekolah yang ketat peraturan macam Naim pun, or zaman matrik yang bukan boleh suka2 hati nak keluar, tapi hati hanya focus on study. Antara rajin belajar & malas je. Kalau nak gedik sikit, ngintai2 student lelaki buat eyemo mata je. Ohhhh how i miss them. Rindu, rindu, rindu.........

R&R kat Puncak...
 

Tuesday, 21 May 2013

hubungan kekeluargaan..

The conversation between me & my mum..

Ma: Mu nak g dok atar Aizat nanti? tok sok gi la deh, x dok sapo nak gi belarok ayoh we.
Me: Emm tok tahu. Tapi nok gi (padahal my sist tok ajok pun. Tapi dari gi belarok, baik gi jalan penang) 
Ma: Tok payoh la. Nimah (my sist) tok gi doh. Jeji (my bro) pun tok gi. Kalu Jeji tok gi, Nie (My SIL) pun tok gi jugok. Tak dok sapo gi
Me: Emm family sebelah alik sano (mean sebelah cik ni) kan ado doh
Ma: Ore sebeloh alo kok ni la tak doknyo. 
Me: Oloh, sek dio pun, kalu sebeloh kok ni buke caro pun. Tok rajin mai pun
Ma: Aku (intonasi dah lain) ni ingat ko ayoh we tu. Acu pikir ko ore tuo etek ehh. Tu pok sdaro tu. 
Me: Diam. Dengar je.
Ma: ikut mu lah. Mu besar doh. Bulih pikir mana baik buruk & bla bla2 lagi yang i sendiri pun dengar2 gitu je. 

Well said ma. Betul cakap my mum. Memang kena fikirkan orang tua dalam segala hal. Tapi dalam banyak2 benda, sikap my cousin yang sorang ni, yang membuatkan i jadi tawar nak pergi sana. Dalam banyak2 perkara yang i alamai, jiwa i yang kering or heartless ni terkesan sungguh dengan sikap my cousin ni. Kalau ye pun tak reti nak bertegur sapo dengan sedara, **i pun tak reti jugak actually**, tapi time family sebelah ayah datang, keluar la tengok or salam or senyum. Then lepas tu, nak kurung dalam bilik 200 jam pun lantak la. Bukan nak suh bergelak ketawa pun or bercerita pun sebab bab ni pun i tak reti. Tapi at least, keluar jumpa mata dengan saudara, salam & senyum. Tapi ni tak, time kitaorang datang, terus masuk bilik & tak keluar2. Rasa macam geram giler. Siap my uncle yang sorang lagi sms suh keluar pun, dia tak keluar bilik jugak. My mum pernah ketuk2 bilik dia suh keluar, tapi sampai ke kitaorang balik pun tak keluar. Kalau family sebelah mak dia pergi ok plak. Hai apa masalah dia pun tok tahu lah.

Memang bukan dia yang kawin, tapi adik dia. Tapi sebab dia, menjadikan i tawar hati nak pergi. Bila ingat, ohh rasa geram. Hari tu adik dia bertunang pun i tak pergi sebab dia jugak dengan kasi alasan kat my mum nanti kahwin i will go. Majlis tunang mana pergi ramai2. Sebenarnya nak je pergi. Tapi antara pilihan berderat & belarok, i think berderat is much much fun than gi belarok. Tengok ore kahwin je pun. Doa dari jauh boleh? Nanti tak pasal2 ado hok tanyo "bilo plop ni?" huhu tak larat den nak menjawab. Sekarang ni seboleh2nya i avoid semua majlis kahwin. Malas la. Or dah tua. 

Mode: tahun 2013 belum keluar Kelate lagi. Waa tension tension. i really need vacation.. Realy need a break. Really need to relax. At least tahun2 dulu dah keluar KL sekali, tapi sekarang no more.. Sob sob sob!!!

Saturday, 11 May 2013

sudah habis dibaca ini buku...

My Precious Iris akan MYPI nama pendeknya. Nak buat reading summary for this book...

Buku ni dibeli di Pesta Buku Antarabangsa KL. Thanks to my old fren Hazlin yang sanggup beli & bawa balik dari KL-KB. Alkisahnya, nak kata rapat dengan Lin tak jugak. Dia kawan SK.Morak dulu2. Kalau bertegur sapa pun kat fb je. Tu pun komen jarang-jarang yang amat. Dah glamour kat fanpage Melur Jelita pasal peminat2 sangup menunggu berjam-jam lamanya kat pesta buku demi mendapatkan buku ni membuatkan diriku teruja bersama. Yelah kan sequel I love You Stupid aka nama pendek ILUS. Mesti la nak baca kesudahannya. Yang Lin plak siap2 tulis kat wall fb yang dia nak ke pesta buku, so apa lagi,bagai pucuk ulam mendatang la. Kata my fren Tan, ni la kawan. Time nak guna dia je lah terhegeh2 nak cari. Mata duitan katanya. Haha!! Tan ni pun, agok2 la nak kutuk. Sorry ye Lin, memang hati tak boleh tahan nak tunggu buku ni di pasaran. Sampai sekarang pun belum ada di kedai buku biasa. Di Pesta Buku Antarabangsa hari tu lah tarikh pelancaran. Tu lah semua peminat Melur Jelita aka MJ sanggup ke pesta buku demi nak mendapatkan buku ni. Kalau haku ni dah kira tahap kegilaan nak membaca, orang lain lagi bergila2 hingga tahap apa ntah. Ada yang sanggup beli tiket flight nak ke KL demi buku ini. Kuat sungguh penangan hasil karya kak MJ.

Yeay MYPI dah kat rak maknanya dah habis baca la. Kalau ILUS kena ambil masa 1 bulan nak habiskan, MYPI dekat 1 minggu juga baru habis. Tak sempat nak baca sekaligus. After balik kerja baru boleh mengadap buku. Rajin kan saya?? Penat2 pun buka buku. Haha!!!

I always like MJ motto for her book.. "Dengan adanya Allah, semuanya tak mustahil" Dari buku Awak Suka Saya Tak (ASST), then ILUS hingga ke MYPI motto itu sentiasa dipegang. That's why la i suka dengan buku MJ. Sebab boleh ingatkan diri balik yang sentiasalah lalai untuk ingat Allah dalam semua perkara. Selalu je marah2, tak puah hati, rasa sedih, bosan, kat sesuatu perkara atau tak bersyukur dengan sesuatu perkara, sampai lupa Allah ada sentiasa. Allah yang sentiasa ready nak dekat dengan hambaNya asal hamba itu ingat Dia. 

Then, gaya hero-hero (ASST, ILUS & MYPI) yang boleh buat diri haku yang sentiasa gedik ni menggedik lagi lagi & lagi sampai lupa kat lelaki di dunia realiti. Sampai my niece pun tegur "dah dah la chu koya. Koya ko lelaki sebenar plak la" haha!! Cam no nak koya dengan lelaki sebenar, lelaki di sekeliling saya hanya ada anak2 sedara, abang2, abang ipar, sepupu2, bapak2 saudara & keluarga. Cheh nak buat apa koya kat diorang2 ni. Doakan yang baik2 sahaja untuk mereka yang disebut ni. Bukan untuk dikoya. Then lelaki2 lain yang dikira berada di sekitar ialah bos, kawan2 opih, lelaki sebelah opih, lelaki2 opih klien yang hanya berurusan sebab akaun jek. Waa lagi tensen sungguh!!! 

Then lagi satu, suka baca ayat MJ yang berbunga2. Memang bunga dio sampai haku pun tak faham sebab i kan jiwa kering kontang. Kadang2 blur. Kadang2 terlajak baco sebab berbunga sungguh. Entah apa kadang2 lagi pun tak tahu la. Dan suka juga fakta2 tentang Islam dalam buku yang boleh diambil pengajaran dan dipraktikkan. Lagi suka kalau hero2 yang bagi nasihat. Haruslah haku pensan terus. haha!!!

So masuk kepada summary of the book, rasanya pasangan suami isteri yang baru kawin, lama dah kawin, or suami isteri yang sedang-sedang gaduh, or apa lagi pasal suami isteri, duduk-duduk bersama dan bacalah buku ini. The whole book or almost 95% kot latar belakang dia pasal layanan suami kepada isteri & vice versa. Mana tahu, yang suami isteri yang sedang2 bergaduh bagai nak runtuh langit boleh berbaik semula baca ni atau yang dah kurang mesra layanan tu boleh diperbaiki atau yang dah memang mesra dimesrakan lagi atau apa-apa lagi situasi yang melibatkan suami isteri. Tapi kalau bergaduh tu, ada can lagi tak nak duduk2 bersama sambil baca novel?? emm.. ke isteri2 boleh bagi novel ni suh suami baca & praktikkan bersama apa yang MJ tulis. Kalau suami tak suka baca novel, tolong bacakan. Haha!! dah macam promosi plak dah.. kuikuikui!!!

Time baco tu emo jugak. Kadang siap "waaa sian Iris" So terus tutup buku. Kalau Firman plak yang kena aniaya "waaa firman. Ish sian Firman" Tapi lagi emo kalau hero la yang kena aniaya. Haha gedikkkkkkkkkkkssssssssss!!! Dah la Firman gentleman & caring giler dalam cite ni. Yang haku plak alah dengan lelaki gentlemen & caring. So meroyan meroyan kejap. haha!!!Haku ni dah gaya macam citer sebenar dah baca novel. Kalau bab-bab suspen tu meme suspen la. So tutup buku dulu amik mood. Then last-last sampai haku ni dah lost ending ni. Eh eh tak faham la. Berdebar sangat ke atau memang otak ku lembap sampai tak faham ending. Sampai sekarang pun macam tak faham sangat ending. Memang la happy ending, tapi macam pelik je. Ke MJ ni buat ayat bunga2 sangat sampai tak faham. Atau memang kasi ayat tersurat suh faham sendiri. Bukan i je yang tak faham, pembaca lain yang komen di fanpage pun ada je yang seangkatan dengan ku. Yang faham tu faham la. Kata yang faham, kena baca dari satu word ke satu word baru leh faham. Ohh itu kena tunggu. Kena start dari ILUS sampai ke MYPI la. Baru betul. Nanti bilo siap baca the total of the book 2500pages, kepala pun dah ting tong. Mana2 ingat Firman. Nanti tak pasal2 tengok my abah pun ingat Firman, tengok my bro ingat Firman, tengok Mr Choo pun ingat Firman, memang naye la. So tengah2 peak period ni, henti henti kan lah baca novel. huhu!!!

Apapun, thumbs up to Kak MJ. Dah addicted ni nak baca buku tulisan dia. Bukan semua novel i suka baca.  Sebab i beli buku ikut penulis bukan cerita. Kalau dah suka penulis tu, tak kisah la cerita tu tak best, beli tetap beli. Cuma kadang2 la terlepas beli juga penulis yang tak biasa baca kes terpengaruh dengan summary review kat fb. Haha!!! Cepat la kak MJ, nak buku no 4 plak. Can't wait......