Wednesday, 15 November 2017

secret garden


It was 7 years drama, but still watch for this Kdrama many times.
I think everything so perfect... the story, the scenery, the OST....
Haha...!!!
I think coze i like the ending much and i like the OST much.
Here i am is one of the favorite OST...
Just the memory here how i cant move on with the drama for many years...



Thursday, 8 June 2017

Pembancuh kopi Mr Vampire (part 2)

I cannot sleep last night since my mind full of Pembancuh Kopi Mr Vampire story
Malam jumaat kot.
Malam jumaat supposed to wake up and tell all the story to the Creator
Bulan puasa kot
Bulan puasa supposed to fulfill the time with ibadah

Sigh!!!

I waited until midnight to watch 26th episod in ig
Just to know what happened in the episode
I also watched previous episodes just dont know how many times
I also watched video next episodes in ig and also dont know how many times.
I think for whole episodes i watched again n again almost 50 times or more
haha crazy right???
The story will end soon.
I have just 2 weeks to 'sewel' like this before last episod in 2 weeks
Abislah cepat
Sewel tengok cerita ni ala-ala bercinta gayanya
I think i will miss the drama after the last episod
But i think it's better compared to now
I am sejenis mudah move on je
Tak ada adalah meroyan kot
Maybe kalau meroyan for the 1st week je. Then ok dah.
Penat la terkena penyakit sewel.
Gilakan cerita padahal tak wujud pun.
Gilakan hero & heroin padahal kat luar entah macam mana perangai
I think i am not into hero & heroin. Sebab tengok cerita lakonan daorang yang lain tak ada giler.
Biasa je.
And also it;s not because of love story between Irsyad & Nuzul.
It almost same with other drama.

I think it's because of scene #siblingLove & #friendshipGoal
Suka tengok cerita ni sebab banyak scene #siblingLove and #friendshipGoal
Ommo i like the sibling love among Nuzul, Nuha, Nurin and Ira
I can see full of love
Soft and penyayang nya cara Nuzul bercakap dengan adik-adik dia
I also love to see sibling love among Irsyad, Irina & Irham
I also can see full of love
Walaupun abang Irsyad tu garang, tapi nampak dia sayang & protect giler kat Irina & Irham
Also the friendship between Nuzul & Laila
And friendship between Irsyad & Saiful
So real kan...
And also for the dialog.
Ada dialog yang sangat puitis. Dengar sekali nak dengar lagi.
Especially dialog Nuzul dan adik-adik dia.
Ada dialog yang biasa je, tapi boleh diambil as pengajaran untuk diri sendiri

So, bertabahlah untuk 2 minggu lagi. Sewel la untuk 2 minggu
Then I swear, i will never watch drama Korea or Malay if the drama still ongoing at TV
I think i will ok if i watch the drama after all the episodes aired in TV.
Hashtag #pembancuhKopiMrVampire so important to me right now in ig
i will search video with this #

This post for my memory... One day i will read again and ngeleng2 kepala
Masa tu bila tengok balik cerita ni, mesti dah no feeling
Sebab dah curahkan segalanya dalam masa 3 bulan ni
Macam cerita Adam dan Hawa,
Sebab dah baca novel sampai lebuk
Tengok drama walaupun sewel sekejap in early episodes, then tiba-tiba i'm not interested more to watch again & again.
Sebab cerita ntah apa-apa kat tengah-tengah tu
Sekarang dah tak boleh tengok drama & baca buku.
Semua feeling dah dicurahkan masa tengok drama dan baca buku
haha!!!

This post in kenangan terkena penyakit sewel dan digigit Vampire. Giler 3 bulan...
Also listen listen listen to the OST jugak...
Semua lagu kena dengan scene
Ommo that's why i giler gini. Haha!!!


Haha gelak gelak. Padan muka
Dush Dush Dush





Just Allah is enough



I sedih in advance since everyone will have their own life start from now....
Bertemu dan berpisah tu normal kan...
But i sejenis orang yang tak suka berpisah.
Nak sentiasa sama je. Statik.
Nak still kerja sama-sama, nak cakap still macam dulu...
but still everyone will change...
Berubah dari segi rezeki, perbuatan, cara hidup...
Kalau dulu, lebih banyak bercakap dari tengok phone and now semua orang with phone
tak kisah la nak scroll ig, whatsapp with boyfren or business online
so masa bercakap dengan kawan2 tak sama macam dulu
meriah dan karut sentiasa...

Ayu will resign soon since she got government contract amounted RM2 million.
Tan always busy will her frens in whatsapp group n now her new boyfrend
Da still the same but soon maybe will change
Nurul who got married and now busy with her family. Not contact just like before.

Me?
What happened to me?
Go to work, just buat buat busy scroll ig n fb
Also buat2 busy with drama melayu or kdrama
And i think i am alone.
Kadang2 i angry to myself sebab still alone
Kadang2 marah to diorang since we are not just like before
Makan bersama but still with hp for business or with whatsapp
Why on that time we just speak n talk each other
Compared to just stay n look at handphone.
So kecik hati n i buat-buat busy dengan hp jugak walaupun tak ada benda nak tengok

I know just Allah is enough to fulfill the loneliness.
But i am not good. Jahat sentiasa dan sentiasa lara lara.
Keep remind just Allah for you, but i think i need friends n family too.
Keep remind myself all just temporary but i still frust
I think i frust to myself, but meluahkan rasa marah kat diorang.
Tak ada marah secara terang, but buat2 dengar lagu with headphone
or kalau ada yang datang nak cakap buat-buat tak dengar kekonon busy with song or everything
or buat-buat macam malas nak dengar cerita diorang
sebab time nak bercerita pasal boyfren je nak bercerita
Then always with handphone.

Haih i ada penyakit jeolous sebenarnya.
Jealous since semua orang maju ke depan n i still the same.
Diaorang tak salah
Yang salah diri sendiri je
Yes i frust to myself
Frust sebab tak berubah, tak berdoa, tak minta dari Allah sungguh2 hanya berangan sokmo
Frust jugak sebab hanya kena duduk rumah tak boleh ke mana-mana
Frust tak boleh ambil angin lain
Frust tak boleh pergi oversea
Frust sebab still tak jumpa calon suami.. ** ni tak frust mana pun.
Ommo, semua frust ke arah duaniawi je kan.

Yang sebenarnya, i frust because i am not strong enough to change
Change to be better
Change to be very good muslimah
Change to be new FARAH
n if i change i know my life will also change
On that time, i know the feeling of being "just ALLAH is enough" not others.



Pembancuh kopi Mr Vampire...

This 3 month i go really crazy with this drama.
Ommo, i never sesewel ini before.
Biasanya tengok drama akan giler juga, tapi tak segiler tengok cerita ni.
Biasanya tengok drama melayu sekali je, then dah, tahu dah jalan cerita tak perlu ulang2.
Pernah la ulang2 tengok drama cerita 'Asam Pedas Untuk Dia'
Tapi situasi lain since tengok bila cerita dah habis tayang n marathon for all episodes.
Yang ni, tengok dari awal and i really really wait for Wednesday like crazy, like the special day
And so sad when friday coze i need to wait 5 days for next episode...

Haha!!!
Just dush dush for myself.
Drama je kan.
Tapi boleh tengok 1 episod sampai dekat 20 kali. Yang pelik, tanpa jemu plak tu.
Tengok next episod yang hanya tak sampai seminit tu x tahu la berapa kali.
Entah berapa kali ulang -ulang dan boleh senyum sorang2 macam tengah sewel bercinta.
Giler molek!!!

Just memory to myself.
One day, maybe i will gelak guling2 for myself...
Satu ketika pernah terkena penyakit sewel...



Wednesday, 1 June 2016

Can write post with hp mehh?

Trying to write post with smart phone. Oh really smart can do anything for us....

Saturday, 21 May 2016

wedding at 30's

Today, i went to my naimian's friend wedding, Azura Hurriyati. I went there alone as others still not coming back to tanah Cik Siti Wan Kembang. Majlis kahwin di pertengahan bulan hari sabtu, makanya mana ada yang balik. Cuti sekolah pun tak jugak. Kata Zura, buat awal sebab nak 'hambat' bulan puasa yang akan bermula 2 minggu dari sekarang.

i have no photo for Zura's wedding as my phone still at 'bengkel'. Dah 3 minggu hidup tanpa smart phone and so amazed that i can live happily without thinking too much about it. Biasanya balik kerja, harus la berjiwa2 dengan phone dulu scroll ig la, scroll fb la, main whasapp la, sekarang ni just boleh main fb tu pun hanya di laptop. Dan bahagianya jugak hidup bila tak perlu ketagih nak pegang hp setiap masa. Kalaulah i can hidup tanpa smart phone, rasanya hidup akan lebih berjaya. Main hp tu satu cara hidup yang tak sihat sebenarnya. Lack of social, wasting so much time, no time to sepak each other. Cuma masalahnya, susah la nak snap pic. Mana ada orang bawak camera skang ni kalau takat nak snap pic 1 2 keping untuk kenangan. Itulah sebabnya wedding zura tak ada kenangan nak upload kat ig or fb. Macam sedih plak.

Pergi ke majlis Zura yang dibuat di Dewan Putra (kot), di Kompleks Sekolah Wakaf Mek Zainab. Sebab pergi awal, so bila sampai macam tak ada orang. I went alone, so lagi sunyi kiri kanan. Masuk jumpa umi Zura dan dia cakap kalau nak jumpa Zura, dia tengah make up di belakang stage. So, i think i should meet Zura first before makan apa2.

Memang Zura half way make up. Dah siap2 dah ada la nak touch up sikit. So i waited until the make up done. Sambil2 korek cerita Zura. Soalan klise la kan kalau orang kahwin. Hubby Zura kerja sekali ke? Kerja kat Kelate ke? Orang mana?

So jawapan Zura amazed me and i think she is amazing. Sebab kalau kena kat diri sendiri, i will refuse to take all the responsibility from the start.

Zura jawab... tak hubby dia tak kerja sekali, kerja kat kelate jugak bukak kedai jahit kusyen kat depan rumah dan dia orang Batu 2, Padang Bongor. Dari Kompleks sukan Wakaf Mek Zainab tu hanya 10 minit je. Masa make up, ada la seorang budak perempuan dalam linkungan umur belas2, so Zura tambah lagi "ni anak husband dia. Umur 17 tahun. Tahun ni anak husband dia ada yang nak amik exam SPM, PT3 dan upsr ke apa ntah" oh my... Bagusnya Zura. Serious bagus sungguh. Pertama sebab kahwin dengan orang yang berumur (rasa jauh juga beza kot sebab anak2 dah besar.. maybe 40 an), kedua jadi ibu segera dan ketiga she so simple sampai boleh terima apa je kerja suaminya. Zura cakap, dia akan tolong suami dia tu jahit kusyen jugak kalau ada masa (ayat lebih kurang). Zura tambah lagi, dia dah kahwin lewat so ok la jadi ibu terus. Boleh kejar kawan2 yang dah kahwin lama (ni ayat sendiri, tapi makna zura lebih kurang macam ni).

Dan majlis kahwin Zura so simple sampaikan dia boleh berjumpa dengan semua tetamu yang hadir tanpa rushing for photoshoot and bersanding. I also dream to have simple wedding like this. i think, majlis kahwin ialah majlis yang boleh jumpa dengan semua kawan-kawan dan saudara tanpa terkejar2 benda lain. Boleh ambil2 gamba selfie bagai. Boleh gosip2 tanpa rushing dengan semua perkara. Baju bersanding dan make up Zura juga sangat simple sampaikan i think baju yang dia pakai tu baju sementara dia di make up dan akan tukar lain. Tapi memang baju tu lah untuk sanding. Tudung juga sangat simple. 

i'am an auditor dan bila benda-benda gini jadi menjadikan fikir sampai dalam-dalam. Biasalah sifat auditor memang berfikir berfikir dan berfikir. Kali ni berfikir kepada diri sendiri. Kalau jadi macam ni kat diri sendiri, masa orang nak kenalkan awal-awal lagi mesti cakap 'NO'. i know myself so much. i know myself better about this. So bila dengar cerita Zura, ya Allah she so amazing. Bagus nya dia terima semua perkara. Bagusnya dia buat majlis tanpa meniru gaya orang lain. Dan bagusnya dia sebab sangat matang dalam semua benda. Dan i'm so far to be as mature as her. Maybe i should stop to watch Korean dan Malay drama and also stop to read novel yang di awangan semuanya. haha!!! Note: Sekarang tengah gilakan watak Ahnaf Wafi, so how come?

Dan doa ini berlegar di dalam hati "Ya Allah, jika suatu hari Engkau jodohkan aku dengan seseorang, bukalah pintu hati ku untuk terima kebaikan dan kelemahan pasangan itu. Bangun setiap hari bersyukur dengan jodoh yang dikurniakan, dan bukannya bangun setiap hari cakap "kenapalah Allah bagi jodoh macam ni bla bla bla". Ya doa ini masih berlegar-legar juga hingga sekarang sebab kalau tengok orang kahwin macam ni, mesti i akan rasa dia sangat la bagus. I'm not so good to be like them. Macam terlalu jauh nak jadi baik macam ni.

So.. Tahniah dan Selamat Pengantin Baru untuk Zura dan suami. Barokallah dan semoga perkahwinan yang dibina sentiasa diberkati Allah dan kekal hingga akhir hayat. (ucapan ni tulis di kad hadiah Zura dah walaupun dia tak baca kat sini)


Monday, 28 March 2016

TIME is gold.. more than gold

Lets start the istiqomah day until 100 years old with TIME. Please alert these time daily.

6.00 am: Subuh Time

7.50 am: Dhuha & Zikr Time
2.00 pm: Zohor Time
5.00 pm: Asar Time
7.30 pm: Maghrib Time
Before Sleep: Isyak Time
4.00 am: Qiam

When you failed, dont give up, but wake up wake up again & again.......