Sunday, 13 October 2013

solatlah..

Solatlah..
Sakit pun kena solat jugak. Duduk ke, tidur ke, dalam hati ke...
Sedih la.. it's almost 1 month.
I beg u, solatlah.
Bukan sesaja Allah bagi sakit
Allah bagi sakit sebab nak suruh ingat Dia.
Sedangkan dalam solat pun boleh lalai,
Inikan plak kalau tak solat.
Ya Allah, bagilah kesedaran dalam hati untuk solat balik.
I will feel better if you solat.
This is because i love you

Friday, 11 October 2013

TSK...

She's my friend. Thanks Allah for giving me opportunity to know her. Yes, she is non Muslim. But i learn lot of things from her. Thing about life. I always discuss with her about current issue in life. & i like to listen her answer. Bernas & boleh diterima pakai.

Walaupun kami berlainan agama, apa yang baik, tak salah untuk diambil. Yang tak elok tu, tak yah ikut la kan. Kan dah boleh fikir mana yang baik atau buruk. Kadang2 dia terlebih Islam dari kitaorang yang Islam ni. Kadang2 dia ni terlebih baik hati dari kitaorang yang Muslim ni. Kadang2 dia terlebih berperikemanusiaan dari kitaorang yang menganut agama yang benar ini. Kadang2 dia plak yang sibuk bertanya "sembahyang yang pukul 1 dah buat ke? yang pukul 4 dah ke?" ** dia tak tahu nama setiap solat. Dia tahu jam je**. Kadang2, i malu sendiri bila dengar dia cakap. Siapa yang patut nasihat siapa. Or siapa yang patut berdakwah kepada siapa. 

Bila teringat dia, selalu terdetik " Ya Allah, give her hidayah one day" Insya Allah. 


Saturday, 5 October 2013

hospital..

Selalu terfikir, best juga jadi nurse. Sebab bila jadi nurse, i will get the skill how to take care of sick people. Nurse yang penyabar, nurse yang baik hati, nurse yang sedia membantu, nurse yang ramah tamah & tak garang & nurse yang semuanya mempunyai sifat2 mahmudah. Tapi nak dapatkan sifat2 nurse macam tu, bukan la calang2. Sabar tu kena setinggi mana ntah. Macam2 orang kat dunia ni. & nurse tak boleh nak marah2. Patient is always right. Patient menjerit, buat sepah, lompat terjun katil, buang air kecil & besar atas katil, sepahkan makanan, semua tu hak pesakit. Nurse la yang kena buat segala. Bila fikir2, ohhhh i'm not that type of people. Sabar tu sekejap, then marah tu lama. Panas baran sentiasa. Tapi koya2 juga nak jadi nurse sebab pasti akan ada keluarga terdekat akan sakit. At least tak jijik nak urus segala macam bau pesakit, tak jijik nak urus segala macam bentuk2 campuran kimia yang keluar dari tubuh pesakit or the simple thing, kalau boleh suapkan pesakit pun dah kira berjaya. 

Sebenarnya yang koya2 tu part of doa juga. Doa ini Allah makbulkan. Alhamdulillah. 2 minggu abah kat hospital, at least i can learn the simple thing. Boleh la buat sikit2 walaupun tak proper mana. At least i know. Walaupun penat kat hospital ** walaupun duduk je, tapi badan lenguh sana sini**tapi rasa bahagia sebab banyak benda boleh belajar. Tengok abah yang dah sakit teruk, tapi bila ke hospital, orang lain lagi berganda2. Tu tak masuk CCU or ICU lagi. Masuk wad biasa otak dah rasa sesak & hati dah rasa insaf. Rasa insaf bila tengok orang sakit. Rasa sebak juga melihat keadaan lemah pesakit. Semua rasa ada bila di hospital.

Selain doktor yang hansome lagi jelita, nurse2 yang kalau diminta tolong sangat passionate nak bagi pertolongan, nothing yang menggembirakan bila di hospital. Bau hospital, toilet, jarum, darah, katil, ubat, darah, & segala bagai benda2 di hospital are really nightmare. Memang salute la dekat semua2 doktor & nurse. 2 minggu pun i can't bare it. Yang dok kerja hari2 mengadap pesakit yang pelbagai ragam, tak tahu la macam mana. So i wonder, kenapala semua orang nak jadi doktor? Berebut2 bagai. Gaji yang mahal pun tak padan dengan situasi yang kena hadapi hari2. Kalau kena oncall 18jam ke 27 jam sehari, balik2 rumah mesti akan ingat tidur sahaja. Tak kan nak balik rumah nak masak2, or nak tanam2 pokok bunga, or bersantai2 di Taman Tengku Anis lagi kan? So manalah life doktor ni? ish ish ish.. kalau la semua orang fikir macam ni, tak ada siapalah yang nak jadi doktor. Kosong la hospital. Tinggal pesakit sahaja. Harus banyak pahala yang doktor2 & nurse ni dapat. Lagi satu, doa2 doktor & nurse ni cepat je termakbul sebab salah satu masa doa makbul ialah ketika melawat orang sakit. 

So i salute to all doctor & nurse. Kerja la anda dengan jujur & ikhlas serta penuh kemanusiaan. Pasti akan dapat ganjaran berganda2 di akhirat nanti. Insya Allah. 


abah's daughter...

Jika nak dibandingkan dengan my mum, i rapat dengan abah lebih. Ye betul, bila bagitahu kepada 1 of my fren yang i rapat dengan abah lebih dari ibu, dia cakap jarang anak perempuan rapat dengan bapa. Sejak kecil pun, semua benda abah yang buat. Dari sekolah rendah, abah yang basuh baju, basuh kasut sekolah, attend kalau ada apa2 majlis kat sekolah. Then bila naik sekolah menengah, abah juga la yang hantar pergi balik dari rumah ke asrama, dari asrama ke rumah, datang melawat pelajar hari minggu, attend majlis pelajar PMR, pelajar SPM sekolah. Masuk matrik & UKM, abah juga yang akan call tanya khabar. Memang dia call 1 minit je tanya sihat ke dok, tapi suara abah yang kedengaran di hujung sana. Bila pergi lawatan mana2, abah juga yang call tanya dok kat mana, dah sampai ke belum. So banyak aktiviti & masa dengan abah compared to my mum. That's why la hubungan dengan abah lebih akrab. 

So bila abah sakit, rasa macam "ohh how time flies really really fast". Baru je rasa dia yang buat segalanya untuk anak2 & sekarang dah terbalik. He's old now. Dah berubah fizikal dari lelaki yang kuat kepada seorang lelaki yang lemah. Dari yang boleh berjalan sendiri, sekarang dah kena papah. Dari yang mata cerah sekarang dah nampak samar2. Dari yang boleh makan sendiri, sekarang kena orang suapkan. Dari boleh pergi toilet sendiri, sekarang orang lain yang kena uruskan. Dan recycle itu akan terus bergerak dari masa ke semasa. Nanti satu hari, jika i dipanjangkan umur, mungkin recycle ini akan terbalik kepada diri sendiri. 

Bila tengok abah makan or tidur, rasa macam sebak. Kasian abah. Sakit hanya dia yang tahu. Bila tengok abah kena cucuk2 jarum kat hospital pun, hanya abah yang rasa. Pity him. Bila tengok abah after operation & doktor bagitahu "maybe kaki abah kena potong semua". I cried the whole morning kat tepi katil abah sampaikan mak cik sebelah tengok pelik, doktor pun tengok pelik, misi2 lagi lah pelik. Kalau kaki abah kena potong, macam mana. Pity him double & double. He can't walk, he can't ride motorcycle, he's not normal. Kalau lah environment penuh dengan kasih sayang, he will get motivation after the operation. Tapi keadaan di rumah sebaliknya. All the ion negative & abah will more tension. Pity abah lagi, tension jiwa raga.
"Dear Allah, please heal abah. Please save his leg. Please please and i promise you, i will be better muslimah than before. I'm trying to be good to You. Please Ya Allah. Heal him, save his leg, make him can walk like normal again. Amin"