Tuesday, 19 March 2013

1 book 1 week..

Nak jadi ulat buku. Tapi bukan kerja yang sangat senang. Kalau nak bandingkan impian nak jadi accountant vs ulat buku, impian nak jadi ulat buku tu susahhhhhhh sangat la. ** suka je bandingkan apa2 dengan akaun sebab the only thing i know most is accounting!!!

Tak tahu kenapa Allah bagi ilham untuk diri sendiri minat kat buku. Suka juga pergi kedai buku. Suka membeli, tapi bahagian nak membaca tu, Ya Robbi bukan sesenang buka buku & baca. Sekejap boleh la dalam 5 minit focus kat buku, then lepas tu fikiran dah lari jauh pergi mana. So tak focus pada buku, mengantuk & tidur je lagi baik. Tapi kalau baca love story, boleh je. Semalaman pun boleh je nak habis. Haisehh kenapa la buat diskriminasi jenis buku ni. Sama je pun baca novel or baca buku serius pun. Baca tetap baca. Err err ada lain kot. haha!! Dalam love story tu ada la kata2 or ayat2 yang menyentuh jiwa. Or ada la tersentuh dengan sifat2 hero yang susah nak jumpa kat dunia realiti. huhu!! Ceh alasan je. Kalau dah namanya jiwang karat, cakap ajo.

Tu la, niat nak jadi ulat buku kena realisasikan juga rasanya ni. Nak upgrade baca buku english pun tak boleh sebab baca buku melayu pun still tak lepas2. Asyik baca di muka surat awal2 je, then yang belakang2 tu scanning la ** ni lagi satu benda yang pakar selain membalancekan account iaitu scanning baca buku. Belek2 je. Senang kerja!!! So nak realisasikan impian tu, kena juga habiskan 1 buku 1 minggu. Tak kisah la apa jugak genre. Komik pun boleh la asalkan 1 minggu ada juga buku yang dibaca. Rasanya, tak kisah la baca apapun, sikit pun harus ada benda yang bermanfaat untuk diri sendiri. Boleh tak ni nak buat 1 week 1 book? Boleh tak? Boleh tak ni???????? 


No comments:

Post a Comment